Λογότυπο Eταιρίας [302xX]
Πάνω Frame [668xX]

 Ολοκληρωµένα Συστήµατα  Ενεργειακής Αναβάθµισης Κτιρίων

certified by DUROSTICK

ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΕΡΜΟΣΤΕΓΑΝΩΣΗΣ ΤΑΡΑΤΣΩΝ Ολοκληρωµένα Συστήµατα Ολοκληρωµένα Συστήµατα Ολοκληρωµένα Συστήµατα

certified by DUROSTICK

ΕΛΑΦΡΟΒΑΡΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΕΡΜΟΣΤΕΓΑΝΩΣΗΣ ΤΑΡΑΤΣΩΝ

2

Κλάση 1: Προτείνεται για χρήση σε ζώνη εύκολα προσβάσιμη σε επίπεδο εδάφους που εκτίθεται σε συγκρούσεις με βαριά αντικείμενα - εξαιρείται η ασυνήθιστα σκληρή χρήση. ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟ. Κλάση 2: Αφορά ζώνη που μπορεί να πληγεί από ριπτόμενα αντικείμενα ή από χτυπήματα, αλλά ευρισκόμενη σε δημόσιους χώρους, όπου το ύψος του συστήματος θα περιορίσει το μέγεθος των επιπτώσεων. Επίσης, αφορά ζώνη σε χαμηλότερα επίπεδα, στα οποία όμως η πρόσβαση στο κτίριο είναι επιτρεπτή, κατά κύριο λόγο, σε εκείνους που έχουν λόγο να φροντίζουν ώστε να μη γίνει κάποια ζημιά στην επιφάνεια. ΑΝΘΕΚΤΙΚΟ. Κλάση 3: Αφορά ζώνη που δεν είναι πιθανό να υποστεί ζημιά από τις συνήθεις επιπτώσεις που προκαλούνται από παρουσία ανθρώπων ή από ριπτόμενα αντικείμενα. ΗΠΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ.

Πρώτης κλάσης επιλογή! Εξασφαλίστε κορυφαία θερμομόνωση για το κτίσμα σας! Το σύστημα Thermoseal της Durostick έχει λάβει πιστοποίηση Πρώτης Κλάσης κατά ETAG 004. Αριθμοί Πιστοποίησης: ETA-13/0006 και ETA-13/0007. Το Thermoseal της Durostick ✓ Συμπεριφέρεται άψογα και παρουσιάζει ασύγκριτη αντοχή στο χρόνο. ✓ Αντιστέκεται αποτελεσματικά σε σύγκρουση με βαριά αντικείμενα.

3

E νέργεια Η μεταφορά ενέργειας, θερμότητας, αέρα και υγρασίας υπάρχει παντού στο περιβάλλον σαν κάτι φυσικό και αναμενόμενο. Στην προσπάθειά μας να τιθασεύσουμε το περιβάλλον και να επιτύχουμε συνθήκες άνετης διαβίωσης στις κατοικίες μας και στους εσωτερικούς χώρους, προσπαθούμε -μεταξύ άλλωννα ελέγξουμε τη φυσική ροή της θερμότητας που ήταν, είναι και θα παραμείνει έτσι... απλά γιατί είναι ‘φυσική’.

4

Η DUROSTICK ιδρύθηκε το 1988 και έκτοτε αποτελεί σημείο αναφοράς της σύγχρονης ελληνικής βιομηχανίας. Με σεβασμό στον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, παράγει προϊόντα πιστοποιημένης ποιότητας για κάθε οικοδομικό έργο από την αρχή έως την ολοκλήρωσή του. Παρακολουθεί με συνέπεια την εξέλιξη της παγκόσμιας χημικής βιομηχανίας και προτείνει προϊόντα - λύσεις για τους έμπειρους επαγγελματίες, αλλά και τους δραστήριους ιδιώτες. Υποστηρίζει με πολυπληθές τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης τα προϊόντα της, ακόμη και μετά την πώλησή τους με ηλεκτρονική, τηλεφωνική ή και επί τόπου επικοινωνία και επαφή. Στόχος της DUROSTICK είναι ο συνεχής έλεγχος των ήδη υπαρχόντων, καθώς και η δημιουργία νέων πιστοποιημένων προϊόντων με έμφαση στη φιλικότητα προς το χρήστη και το σεβασμό στις απαιτήσεις της κοινωνίας και της νομοθεσίας για το περιβάλλον. Ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται, μεταξύ άλλων, μέσω της συνεχούς επένδυσης σε Έρευνα & Ανάπτυξη, τομέα στρατηγικού χαρακτήρα για την DUROSTICK. Η διάθεση της εταιρείας είναι να προσφέρει στην αγορά και στην κοινωνία γενικότερα προϊόντα και λύσεις που θα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής. Η ποικιλία των προϊόντων της DUROSTICK καλύπτει όλο το φάσμα της οικοδομής, ικανοποιώντας ακόμα και τον πιο απαιτητικό καταναλωτή.

Με διαχρονικά σταθερή ανάπτυξη στους οικονομικούς της δείκτες, αλλά και διαρκή ένταση στην εξαγωγική της δραστηριότητα, η DUROSTICK ατενίζει με σιγουριά και αισιοδοξία το μέλλον, επενδύει σε νέες τεχνολογίες και ενισχύει τη θέση της στην ελληνική αγορά αλλά και τις αγορές του κόσμου. ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ στο περιβάλλον, στον πολιτισμό, στον άνθρωπο...

5

• Θερμομόνωση & θερμοστεγάνωση   Υλικά & Συστήματα DUROSTICK • THERMOSEAL • COOLROOF & COOLROOF Light • 'Ψυχρά' υλικά & χρώματα • Ανεστραμμένη μόνωση • Πιστοποιήσεις υλικών και συστημάτων Περιεχόμενα

6

Η σωστή λειτουργία της θερμομόνωσης χαρακτηρίζεται από:

Επιπλέον πλεονεκτήματα που προκύπτουν από τη θερμομόνωση ενός χώρου, μπορεί να αφορούν:

• Τη μείωση κατανάλωσης ενέργειας για τη διατήρηση των επιθυμητών συνθηκών θερμοκρασίας και υγρασίας του εσωτερικού χώρου, που προκύπτει από τη ροή της θερμότητας δια μέσου της τοιχοποιίας, καθορίζοντας έτσι τις ενεργειακές απαιτή

σεις για θέρμανση και δροσισμό του χώρου.  • Τον έλεγχο της θερμοκρασίας των εσωτερικών επιφανειών που επηρεάζουν την άνεση αυτών που βρίσκονται στους εσωτερικούς χώρους μίας κατοικίας και την αποτροπή συμπύκνωσης της εσωτερικής υγρασίας του χώρου.

•  Τη δομική ενίσχυση μίας τοιχοποιίας, δαπέδου, ταράτσας, πυλωτής ή υπογείου. • Το φινίρισμα μίας τελικής επιφάνειας. •  Την παρεμπόδιση μεταφοράς υγρασίας δια μέσω του θερμομονωμένου δομικού στοιχείου. •  Την αποφυγή ή μείωση της πιθανότητας

πρόκλησης ζημιάς της κατασκευής από έκθεσή της σε φωτιά ή σε συνθήκες υψηλού παγετού. •  Την ελάττωση του θορύβου και των δονήσεων που προέρχονται από το εξωτερικό περιβάλλον.

Θερµοµόνωση

Στο φυσικό περιβάλλον, η θερμική ενέργεια πάντοτε θα κινείται από μία  θερμή πηγή προς μία ψυχρή πηγή. Η κυρίαρχη δράση για να διακόψουμε ή να περιορίσουμε -στο μέτρο του δυνατού- αυτή την  κίνηση, ονομάζεται ‘θερμομόνωση’.

Σε μία κατοικία, η θερμομόνωση αποτελεί βασικό  χαρακτηριστικό της κατασκευής που σκοπό έχει να επιτύχει αυτό που θα ονομάζαμε ‘θερμική άνεση’, ο βαθμός  της οποίας καθορίζει την ευχάριστη εμπειρία και απόλαυση παραμονής μας στο χώρο της κατοικίας.

Λειτουργώντας ως όριο μεταξύ του ελεγχόμενου εσωτερικού περιβάλλοντος μίας κατοικίας και του περιβάλλοντος αυτής εξωτερικού χώρου, τα υλικά που χρησιμοποιούνται στη

θερμομόνωση έχουν σχεδιασθεί κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να αντιστέκονται στη ροή της θερμότητας είτε από μέσα προς τα έξω είτε το αντίθετο.

7

Εξωτερική θερµοµόνωση

Ο κύκλος ζωής της εξωτερικής θερμομόνωσης θα πρέπει να συμπίπτει -στο μέτρο του δυνατού- με τον κύκλο ζωής του κτιρίου. Μόνο τότε κάποιος μπορεί να αποκομίσει τα συνολικά οφέλη της. Η στατικότητα του κτιρίου (σύμφωνα με τις σύγχρονες πολεοδομικές απαιτήσεις) θα πρέπει να ικανοποιείται πριν και μετά την εφαρμογή εξωτερικής θερμομόνωσης σε αυτό.  Σε διαφορετική περίπτωση η εξασφάλιση της στατικότητας θα πρέπει να προηγείται ως ανάγκη που πρέπει να καλυφθεί.

Θα πρέπει να διασφαλίζεται με κάθε δυνατό τρόπο, όχι μόνο η πιστοποίηση των υλικών

και του συστήματος που θα επιλεγεί, αλλά και η σωστή εφαρμογή του, βάση μελέτης και προδιαγραφών, από εξειδικευμένο προσωπικό, με την κατάλληλη επίβλεψη. 

H επιλογή πιστοποιημένης ποιότητας συστήματος θερμομόνωσης είναι πολύ σημαντική, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η αποκατάσταση των φθορών που μπορεί να προκληθούν μελλοντικά από αμφίβολης ποιότητας συστήματα και υλικά αυξάνουν το κόστος του. Το 30-40% της εφαρμογής της θερμομόνωσης αφορά το κόστος των υλικών. Τα υπόλοιπα κόστη αφορούν εργασία τοποθέτησης και άλλα έξοδα.

Επιλέγουμε προσεκτικά το σύστημα θερμομόνωσης που ταιριάζει στην κατοικία μας, στις απαιτήσεις μας και στις κλιματολογικές συνθήκες του φυσικού περιβάλλοντος στο οποίο αυτή εντάσσεται! Τηλ.: 210 55 16 500Για διευκρινίσεις & ενημέρωση καλέστε την Τεχνική Υποστήριξη της Durostick! E-mail: technical@durostick.gr

Η θερμομόνωση των εξωτερικών κάθετων επιφανειών ενός κτιρίου αφορά παλαιότερα και νεότερα κτίρια.   Πριν κάποιος επιλέξει να προβεί σε διαδικασία εφαρμογής θερμομόνωσης για την κατοικία του, θα πρέπει να έχει διασφαλίσει ότι:

8

H Durostick, η θερμομόνωση και η στεγάνωση

Στεγανωτικά Υλικά και Χρώματα

Ως μία εταιρεία με πολυετή και πολυσχιδή ενασχόληση και εμπειρία στο σχεδιασμό, υλοποίηση, παραγωγή και διάθεση δομικών υλικών και χρωμάτων, η DUROSTICK έχει να επιδείξει πλειάδα μοναδικών υλικών (προϊόντων), καθώς επίσης και ολοκληρωμένων συστημάτων και λύσεων, όσον αφορά στη στεγάνωση, θερμομόνωση και θερμοστεγάνωση τοιχοποιίων και δωμάτων.

Η σωστή θερμομόνωση μίας επιφάνειας προϋποθέτει -κατ’ αρχήν- την επιμελή στεγάνωση της επιφάνειας. Οι λόγοι που επιβάλλουν τη στεγάνωση της επιφάνειας, μεταξύ άλλων, αφορούν το γεγονός ότι, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες και μετρήσεις, η αύξηση της υγρασίας στη μάζα μίας τοιχοποιίας κατά 4% μειώνει τη θερμομονωτική ικανότητά της κατά το εντυπωσιακό ποσοστό 50%! Η στεγάνωση άρα της τοιχοποιίας αποτελεί κρίσιμο παράγοντα που επηρεάζει άμεσα τη θερμομονωτική της ικανότητα. Η στεγάνωση αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια προνομιακό πεδίο δράσης για τη DUROSTICK. Εκατοντάδες χιλιάδες τετρα

γωνικά μέτρα επιφανειών έχουν στεγανωθεί με στεγανωτικά DUROSTICK. Πιστοποιημένα βάση ευρωπαϊκών προτύπων, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις υπερκαλύπτουν,  προϊόντα ευρέως γνωστά, με επιτυχημένες εφαρμογές για πολλά χρόνια σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο, τα στεγανωτικά της DUROSTICK έχουν κερδίσει επάξια τη θέση και τη φήμη τους στην αγορά.  Παράλληλα, η DUROSTICK συνεχίζει να δημιουργεί και να τοποθετεί νέα καινοτόμα προϊόντα αυτής της κατηγορίας που έρχονται να δώσουν άμεσες λύσεις και να βελτιώσουν εντυπωσιακά τα αποτελέσματα των εφαρμογών για τις οποίες έχουν σχεδιασθεί.

Η DUROSTICK έχει να παρουσιάσει σειρά πιστοποιημένων 'ψυχρών' υλικών και χρωμάτων, τα οποία μπορούν να εφαρμόζονται είτε μόνα τους είτε ως μέρη των συστημάτων θερμομόνωσης & θερμοστεγάνωσης της εταιρείας.

Υλικά & Συστήµατα

'Ψυχρά' Υλικά και Χρώματα

Ορισμός 'ψυχρού' υλικού: σελ. 42

9

certified by DUROSTICK

ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΕΡΜΟΣΤΕΓΑΝΩΣΗΣ ΤΑΡΑΤΣΩΝ

9

EPS

XPS R&F

Ολοκληρωμένα Συστήματα Θερμομόνωσης & Θερμοστεγάνωσης της DUROSTICK Η DUROSTICK έχει ασχοληθεί επισταμένα με συστήματα θερμομόνωσης και θερμοστεγάνωσης, τόσο οριζοντίων όσο και καθέτων επιφανειών, καθώς έχει αποδειχθεί ότι οι δύο δράσεις επιτυγχάνουν συνδυαστικά, εκπληκτικά αποτελέσματα. Τα συστήματα Εξωτερικής Θερμομόνωσης καθέτων επιφανειών & Θερμοστεγάνωσης Δωμάτων της DUROSTICK είναι τα παρακάτω:

Neopor (EPS Graphite Gray)

XPS R&F

certified by DUROSTICK

ΕΛΑΦΡΟΒΑΡΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΕΡΜΟΣΤΕΓΑΝΩΣΗΣ ΤΑΡΑΤΣΩΝ

XPS R&F

&

10

Η εξοικονόμηση ενέργειας τόσο για καθαρά λόγους οικονομίας όσο και για λόγους περιβαλλοντικής ευαισθησίας είναι στις μέρες μας ένα ισχυρό ζητούμενο τόσο από την κοινωνία όσο και από τις κρατικές και ιδιωτικές κτιριακές δομές της Ελλάδας.

Η μεγάλη πλειοψηφία των κτιρίων στην Ελλάδα, κατοικιών, επαγγελματικών χώρων, αλλά και κτιριακών υποδομών δημόσιων οργανισμών δεν φέρουν κάποιου είδους θερμομόνωση - σύμφωνη με τα σύγχρονα πρότυπα όπως αυτά ορίζονται από τη σχετική ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Τα ενεργοβόρα ελληνικά κτίρια και κατοικίες συμμετέχουν σε ποσοστό της τάξης του 40% στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας, ενώ είναι υπεύθυνα για κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της τάξης του 60%. Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, αντιλαμβάνεται κανείς ότι υπάρχει σημαντικό πεδίο

δράσης που αφορά στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης πολύ μεγάλου ποσοστού των κτιριακών υποδομών της χώρας, το οποίο μάλιστα έχει υποστηριχθεί με κονδύλια της τάξης των 400 εκ. € του Προγράμματος ‘Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον’ του Υπουργείου Περιβάλλοντος - Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής. Για την περίοδο 2014-2020 διεκδικούνται επιπλέον 400 εκ. € για ανάλογες δράσεις.

Στη διάθεση των ενδιαφερομένων υπάρχει πληθώρα τεχνικών λύσεων και επιλογών που αφορούν την αναβάθμιση της ενεργειακής ταυτότητας του κτιρίου ή της κατοικίας τους, επιλογών τις οποίες καλούνται να γνωρίσουν, να σταθμίσουν και να επιλέξουν ως προς την ποιότητα, την αξιοπιστία και τη διάρκειά τους, στο πλαίσιο της δαπάνης που είναι διατεθειμένοι να πραγματοποιήσουν για την ενεργειακή αναβάθμιση του χώρου τους.

35 - 40%  απώλεια ενέργειας μέσω της οροφής (επικλινούς ή οριζόντιας)

12 - 14%  απώλεια ενέργειας μέσω του δαπέδου

Τυπική μεσογειακή διώροφη κατοικία χωρίς θερμομόνωση

20 - 30%  απώλεια ενέργειας μέσω των παραθύρων

18 - 25%  απώλεια ενέργειας μέσω των τοίχων

Εξοικονόµηση ενέργειας & ελληνική πραγµατικότητα

11

Oλοκληρωµένο Σύστηµα  Εξωτερικής Θερµοµόνωσης κτιρίων

DUROSTICK EPS GRAPHITE GRAY/EPS/ XPS ETICS EMB

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΚΛΑΣΗ 1ΚΑΤΑ ΕΤΑG 004

1

2

5

Ηydrostop Plaster Elastic - Λείος

Ηydrostop Silicone Plaster Λείος (1mm/1,5mm), ή Γραφιάτο (2,5mm)

Ηydrostop Plaster Elastic - Γραφιάτο

Ηydrostop Silicone Primer

ή

3

Εξωτερικής Θερµοµόνωσης κτιρίων

UltraColl Thermo

Yαλόπλεγμα DS-4160

UltraColl Thermo

4

3

 Ηydrostop Watertank

ή

&

12

Τhermoseal Η θερμομόνωση των εξωτερικών τοιχοποιίων κάποιας κτιριακής δομής ή κατοικίας αποτελεί στις μέρες μας από τις πλέον σημαντικές δράσεις για την ολοκλήρωση ή την αναβάθμισή της. Στο πλαίσιο της σύγχρονης τάσης που αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας για τη θέρμανση και το δροσισμό των εσωτερικών χώρων, η εξωτερική θερμομόνωση συμβάλλει σε πολύ μεγάλο βαθμό στην κατεύθυνση αυτή. Προσδίδει στο κτίριο ή την κατοικία το χαρακτηρισμό του ‘ενεργειακά φιλικού’, προσθέτοντας παράλληλα σε αυτό εμπορική υπεραξία. Προστατεύει τις τοιχοποιίες από άμεσες φθορογόνες επιδράσεις του εξωτερικού περιβάλλοντος, αναβαθμίζει την αισθητική του κτιρίου και συμβάλλει στη δημιουργία άνετου και υγιεινού μικροκλίματος στους εσωτερικούς χώρους του.

Η DUROSTICK έχει μελετήσει, σχεδιάσει, πιστοποιήσει κατά το ευρωπαϊκό πρότυπο  ETAG 004  το ολοκληρωμένο Σύστημα Εξωτερικής Θερμομόνωσης κτιρίων και κατοικιών (External Thermal Insulation Composite System (ETICS)) με το διακριτικό τίτλο 'THERMOSEAL', με αριθμό πιστοποίησης  ΕΟΤΑ: ETA-13/0006 και ΕΟΤΑ: ETA-13/0007 για διογκωμένη και εξηλασμένη πολυστερίνη ως μονωτικό υλικό, αντίστοιχα.  Η εφαρμογή του THERMOSEAL στο σύνολο ή σε μέρος των τοιχοποιίων κάποιου κτιρίου ή κατοικίας παρέχει σε αυτό όλα τα πλεονεκτήματα των Συστημάτων Εξωτερικής Θερμομόνωσης (ETICS), που προαναφέραμε, μάλιστα σε ανώτερο βαθμό από τα περισσότερα αντίστοιχα συστήματα στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά, καθώς το σύστημα έχει καταχωρηθεί στην Κλάση 1, σε μετρήσεις που έχουν γίνει στα εργαστήρια της BVFS στη Γερμανία. Συστήματα με ανάλογη πιστοποίηση, δεν υπερβαίνουν στον αριθμό το 10% αυτών που είναι διαθέσιμα στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά. Το THERMOSEAL έχει μελετηθεί και μετρηθεί επίσης από την Ομάδα Μελετών Κτιριακού Περιβάλλοντος του Τομέα Φυσικών Εφαρμογών του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στις τέσσερις κλιματικές ζώνες της Ελλάδας.

Σχηματική απεικόνιση τομής εξωτερικής θερμομόνωσης κτιρίου

13

Έλεγχος και προετοιμασία του υποστρώματος επί του οποίου θα δημιουργηθεί θερμομονωτική επιφάνεια. Το υπόστρωμα είναι δυνατόν να είναι κατασκευασμένο από πέτρα, μπετόν, τούβλο, σοβά, τσιμεντοσανίδα, ή συνδυασμό των παραπάνω υλικών. Καλό είναι να γνωρίζουμε το πάχος της τοιχοποιίας, την ακριβή της σύνθεση και την κατάστασή της πριν την έναρξη των εργασιών θερμομόνωσης σε αυτή.

Θα πρέπει απαραίτητα να αντιμετωπίζουμε και να επισκευάζουμε την οποιαδήποτε βλάβη που μπορεί να αφορά π.χ. διαρροή σωληνώσεων, μέχρι θέματα που αφορούν τη στατικότητά της.

Η γνώση των παραπάνω ίσως καθορίσει επιμέρους

χαρακτηριστικά και τρόπους εφαρμογής της θερμομόνωσης (π.χ. το πάχος και τον τύπο της θερμομονωτικής πλάκας που θα επιλεγεί, μελέτη για το βάρος/m2 επιφάνειας με το οποίο είναι δυνατόν να επιβαρυνθεί ο φέρων οργανισμός του κτιρίου κ.ά.). Ελέγχουμε εάν τα στοιχεία που αποτελούν την τοιχοποιία φέρουν κάποιο είδος μόνωσης. Ελέγχουμε την πιθανή ύπαρξη θερμογεφυρών (ικανή ένδειξη σε περιπτώσεις ύπαρξής τους είναι η εμφάνιση μούχλας εσωτερικά στο σημείο που υπάρχει θερμογέφυρα ή γύρω από αυτή). Για έγκυρο εντοπισμό θερμογεφυρών προτείνεται η χρήση θερμοκάμερας. Απομακρύνουμε από την επιφάνεια στο βαθμό που είναι εφικτό κάθε είδους εμπόδια, όπως: υδρορροές, εξοχές περβαζιών, διακοσμητικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία κ.ά. Στην κατάλληλα προετοιμασμένη και απαραιτήτως επίπεδη επιφάνεια τοποθετούμε οδηγό εκκίνησης/στήριξης κατά μήκος της βάσης της επιφάνειας με χρήση των απαραίτητων αποστατών, ώστε να επιτύχουμε σωστή κατακορύφωση της εφαρμογής.

2

1

Στάδια εφαρµογής συστήµατοςΤhermoseal

Τηλ.: 210 55 16 500Για διευκρινίσεις & ενημέρωση καλέστε την Τεχνική Υποστήριξη της Durostick! E-mail: technical@durostick.gr

14

Αφού διαστρώσουμε την επιφάνεια της κάθε πλάκας πολυστερίνης σε πάχος από 5 έως 10mm, ανάλογα με την κατάσταση του υποστρώματος, με το ειδικό πιστοποιημένο συγκολλητικό ULTRACOLL THERMO, συγκολλούμε πιέζοντας τις πλάκες πολυστερίνης στην επιφάνεια. Η περιμετρική θερμομόνωση της ζώνης στεγάνωσης γίνεται με χρήση ενισχυμένης πολυστερίνης (EPS 150) υψηλών προδιαγραφών για προστασία της εφαρμογής από την ανοδική υγρασία και τις κτυπογενείς βλάβες στην περίπτωση που η εφαρμογή ξεκινά από το επίπεδο του εδάφους. Φροντίζουμε για την άψογη συναρμογή χωρίς κενά των πλακών μεταξύ τους και επίσης φροντίζουμε ώστε η κάθε σειρά πλακών να διασταυρώνει τους αρμούς της με την αμέσως επόμενη σειρά. Ο λόγος που λειτουργούμε κατ’ αυτό τον τρόπο είναι για να αποφύγουμε τη δημιουργία

θερμογεφυρών και ρηγματώσεων. Φροντίζουμε ώστε οι αρμοί των πλακών να μην συμπίπτουν με αρμούς της υποκείμενης επιφάνειας (π.χ. με τον αρμό μεταξύ τούβλινης τοιχοποιίας και τσιμεντένιων δοκών).  Η τοποθέτηση των πλακών περιμετρικά των ανοιγμάτων της επιφάνειας (π.χ. σε πόρτες και παράθυρα), πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένη μέθοδο. Πάνω από τις γωνίες των ανοιγμάτων (πόρτες-παράθυρα) τοποθετούμε απαραίτητα ολόκληρες θερμομονωτικές πλάκες. Αποφεύγουμε τα κενά ανάμεσα στην περιοχή των γωνιών. Για να το πετύχουμε αυτό μία καλή πρακτική μέθοδος είναι το κόψιμο των πλακών σε σχήμα Γ, όπως φαίνεται στο Σχέδιο 1. Οι εσωτερικές (κάθετες στην επιφάνεια θερμομόνωσης) επιφάνειες των κουφωμάτων (λαμπάδες και πρέκια) θα πρέπει απαραίτητα να μονώνονται με λεπτά φύλλα πολυστερίνης πάχους έως 3cm. 3α 3β

Λάθος εφαρμογή

ΑΝΟΙΓΜΑ

ΑΝΟΙΓΜΑ

Σωστή εφαρμογή

Τhermoseal

Η ULTRA COLL THERMO λόγω της υψηλής θιξοτροπίας της  (δεν κρεμάει), ενώ παράλληλα έχει την ικανότητα να εξομαλύνει ατέλειες επιπεδότητας των επιφανειών στις οποίες εφαρμόζεται.

Σχέδιο 1

15

Προχωρούμε στην τοποθέτηση γωνιόκρανων στις ακμές της θερμομονωμένης επιφάνειας, στις άκρες της ή στα ανοίγματά της, με χρήση ULTRACOLL THERMO για τη σωστή τοποθέτηση και ισχυρή συγκόλλησή τους. Ενισχύουμε τις γωνίες των ανοιγμάτων με λωρίδες υαλοπλέγματος 30cm x 40cm, τις οποίες εγκιβωτίζουμε σε ULTRACOLL THERMO και οι οποίες τοποθετούνται όπως φαίνεται στο Σχέδιο 3.

Αφού έχουμε τοποθετήσει και συγκολλήσει τις πλάκες πολυστερίνης στο σύνολο της επιφάνειας εφαρμογής και μετά από παρέλευση 24 ωρών για να στεγνώσει η κόλλα (ULTRACOLL THERMO), δημιουργούμε, με χρήση ειδικού ποτηροτρύπανου κατάλληλες (διάμετρος - βάθος) βάσεις (πατούρες) για την τοποθέτηση των βυσμάτων στερέωσης των θερμομονωτικών πλακών. Τοποθετούμε τα βύσματα ( 6-8 βύσματα ανά m2 επιφάνειας). Τα βύσματα τοποθετούνται απαραίτητα στα σημεία σύμπτωσης των πλακών αλλά και σε άλλα σημεία της επιφάνειάς τους. Για το μέρος της επιφάνειας που βρίσκεται πλησίον (1 έως 2 μέτρα) των καθέτων ακμών της τοιχοποιίας, η τοποθέτηση βυσμάτων πρέπει να είναι πυκνότερη (τουλάχιστον 8-10 βύσματα ανά m2), προληπτικά, προς αποφυγή αποκολλήσεων εξαιτίας ισχυρών πλευρικών ανέμων, σεισμών, ή άλλων μηχανικών καταπονήσεων, όπως φαίνεται στο Σχέδιο 2. 54

Σχέδιο 2 Σχέδιο 3

ΑΝΟΙΓΜΑ

Προτεινόμενη τοποθέτηση 6-8 βυσμάτων/m2  & 8-10 βυσμάτων/m2 κοντά στις ακμές της επιφάνειας (περίπου 1 μέτρο)

Eνίσχυση γωνιών ανοίγματος επιφάνειας με υαλόπλεγμα

Ακμή επιφάνειας

Τηλ.: 210 55 16 500Για διευκρινίσεις & ενημέρωση καλέστε την Τεχνική Υποστήριξη της Durostick! E-mail: technical@durostick.gr

Στάδια εφαρµογής συστήµατοςΤhermoseal

16

Διαστρώνουμε διαδοχικά με οδοντωτή σπάτουλα την ULTRACOLL THERMO στην επιφάνεια.

Εγκιβωτίζουμε εντός του στρώματος της ULTRACOLL THERMO το αλκαλίμαχο υαλόπλεγμα DS-4160 και παράλληλα λειαίνουμε την επιφάνεια κάλυψης. Η ενέργεια αυτή γίνεται προς περαιτέρω ενίσχυση της επιφάνειας πριν την εφαρμογή σε αυτή του τελικού επιχρίσματος. Οι λωρίδες του υαλοπλέγματος θα πρέπει σε επαφή τους με άλλες λωρίδες που τοποθετούνται παράλληλα ή και κάθετα με αυτές να αλληλεπικαλύπτονται κατά πλάτος της τάξης των 10cm απαραίτητα.

Τουλάχιστον 24 ώρες μετά, προχωρούμε στην εφαρμογή του τελικού επιχρίσματος (HYDROSTOP PLASTER ELASTIC) και στη συνέχεια προχωρούμε στο χρωματισμό του. Ο λείος ελαστικός σοβάς HYDROSTOP PLASTER ELASTIC, είτε χρωματίζεται στη μάζα του με την προσθήκη χρωστικών σε μορφή πούδρας DUROCOLOR POWDER–P, σε 12 επιλεγμένες αποχρώσεις είτε βάφεται τουλάχιστον 10 ημέρες μετά την εφαρμογή του, με ακρυλικά ή ελαστομερή χρώματα, όπως το υψηλής ελαστικότητας χρώμα D-80 ή το θερμοκεραμικό ελαστικό 'ψυχρό' χρώμα THERMOELASTIC COLOUR, σε εκατοντάδες επιλεγμένες αποχρώσεις. O σοβάς HYDROSTOP PLASTER ELASTIC, τύπου 'Γραφιάτο', βάφεται όπως ο λείος, ωστόσο έχει τη δυνατότητα να χρωματιστεί και στη μάζα του κατά την παρασκευή του, με την

προσθήκη χρωστικών σε μορφή πούδρας DUROCOLOR POWDER–P, σε 24 αποχρώσεις. Εναλλακτικά ως τελικό επίχρισμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το σιλικονούχο έγχρωμο σοβά HYDROSTOP SILICONE PLASTER της DUROSTICK αφού πρώτα ασταρώσουμε την επιφάνεια με το αστάρι του, το SILICONE PLASTER PRIMER. Ο χρωματισμός γίνεται στη βάση ειδικού χρωματολογίου 44 επιλεγμένων αποχρώσεων και το προϊόν παραδίδεται έτοιμο χρωματισμένο προς  χρήση. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Οι επιφάνειες προς βαφή προετοιμάζονται κατάλληλα με εφαρμογή του μικρομοριακού σταθεροποιητή AQUAFIX ή με το ΑΣΤΑΡΙ ΔΙΑΛΥΤΟΥ της DUROSTICK.

6

7

8α 8β

Τhermoseal

17

Η DUROSTICK έχει στη διάθεσή σας, βήμα-βήμα κινηματογράφηση ολοκληρωμένης εφαρμογής του συστήματος ΤΗΕRMOSEAL. Η εφαρμογή διατίθεται σε μορφή DVD σε καταστήματα συνεργατών και επιπλέον, μπορείτε να τη βρείτε στο site της DUROSTICK στη διεύθυνση www.durostick.gr στην ενότητα VIDEOS. Eπίσης στο www.thermoseal.gr και στο κανάλι youtube της DUROSTICK.

Δομικό στοιχείο

Hydrostop Plaster Elastic

Aρμός διαστολής κτιρίου DS-265 Κορδόνι πολυαιθυλενίου

Duroflex-PU & Primer-PU Yαλόπλεγμα DS-4160 Ultracoll Thermo Φιλέτο μονωτικού EPS / XPS

Αρμός διαστολής κάθετα εντός της επιφάνειας

Τηλ.: 210 55 16 500Για διευκρινίσεις & ενημέρωση καλέστε την Τεχνική Υποστήριξη της Durostick! E-mail: technical@durostick.gr

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η δημιουργία εγκάρσιων αρμών διαστολής κρίνεται απολύτως απαραίτητη στην περίπτωση που ήδη υπάρχει στο κτίριο, ένας ή περισσότεροι αρμοί διαστολής που διατρέχουν το υπόστρωμα στο οποίο τοποθετείται η θερμομόνωση. Οι αρμοί διαστολής της θερμομόνωσης θα πρέπει απαραίτητα να συμπίπτουν (ακολουθούν) με αυτούς του κτιρίου. Αρμοί διαστολής δημιουργούνται επίσης στο κάτω μέρος των οδηγών στήριξης και κατα μήκος της τελευταίας σειράς θερμομονωτικών πλακών στο πάνω μέρος της θερμομονωμένης επιφάνειας αν αυτή συναντάται με γείσο στέγης, ταράτσας ή βεράντας του άνω ορόφου. Πιθανή δημιουργία επιπλέον των προαναφερθέντων αρμών διαστολής γίνεται κατά περίπτωση, στη βάση μελέτης μηχανικού που έχει προηγηθεί της εφαρμογής. Η δημιουργία αρμού διαστολής υλοποιείται με χρήση του ελαστομερούς πολυουρεθανικού σφραγιστικού DUROFLEX-PU σε συνδυασμό με το αστάρι του, PRIMER-PU και κορδόνι πολυαιθυλαινίου DS-265, το οποίο τοποθετείται καθ' όλο το μήκος του αρμού.

18

Περιμετρική θερμομόνωση σε επίπεδο εδάφους (ζώνη στεγάνωσης)

Όταν η θερμομόνωση με το σύστημα THERMOSEAL αφορά σε τοιχοποιία που εφάπτεται με το έδαφος, τότε από το επίπεδο του εδάφους και μέχρι ορισμένο ύψος, η τοιχοποιία  δέχεται ισχυρά φορτία υγρασίας τόσο από την αναδυόμενη από το έδαφος υγρασία όσο και από αυτή του περιβάλλοντος, π.χ. με τη μορφή βροχής (πιτσίλισμα-διαπήδηση νερού). Επιπλέον σε χαμηλά ύψη υπάρχει πάντα ο κίνδυνος για τραυματισμούς, χτυπήματα και φθορές γενικότερα. Το γεγονός αυτό δημιουργεί απαίτηση για ιδιαίτερη φροντίδα σε αυτή την περιοχή της τοιχοποιίας και για το λόγο αυτό χρησιμοποιούμε ενισχυμένες πλάκες πολυστερίνης για την περιοχή αυτή. Αν υπάρχει η δυνατότητα διανοίγουμε φρεάτιο βάθους 30-50cm και πλάτους 30-40cm κατά μήκος της τοιχοποιίας που πρόκειται να θερμομονωθεί και εφαρμόζουμε σε τρεις σταυρωτές στρώσεις απευθείας στην τοιχοποιία τσιμεντοειδές στεγανωτικό (HYDROSTOP WATERTANK της DUROSTICK) από τον πυθμένα του φρεατίου έως και ύψος 50cm από την επιφάνεια του εδάφους. Κατά τη διαδικασία της θερμομόνωσης συγκολλούμε την αρχική σειρά των φύλλων ενισχυμένης πολυστερίνης που χρησιμοποιούμε για την περιμετρική θερμομόνωση, σε βάθος 30-50cm  έχοντας δημιουργήσει προηγουμένως προφίλ 45ο στο κάτω μέρος τους (Eικόνα 1). Εφαρμόζουμε στην εξωτερική πλευρά της πολυστερίνης ULTRACOLL THERMO εγκιβωτίζοντας σε αυτή υαλόπλεγμα DS-4160 της DUROSTICK. Κατόπιν εφαρμόζουμε σε αυτή στεγανωτική στρώση με τσιμεντοειδές στεγανωτικό (HYDROSTOP WATERTANK της DUROSTICK ξεκινώντας από το σημείο επαφής της πλάκας πολυστερίνης με την τοιχοποιία (σε βάθος 30-50cm μέσα στο έδαφος) μέχρι του ύψους 30-50cm από το έδαφος. Στη συνέχεια εφαρμόζουμε στην επιφάνεια το τελικό επίχρισμα με ελαστικό σοβά (HYDROSTOP PLASTER ELASTIC της DUROSTICK) ή το σιλικονούχο σοβά HYDROSTOP

SILICONE PLASTER της DUROSTICK. Δημιουργούμε στη βάση της θερμομονωμένης τοιχοποιίας, καθ’ όλο το μήκος της, αποστραγγιστική λωρίδα (ντρενάζ) πλάτους κατ’ ελάχιστο 30cm την οποία πληρώνουμε (γεμίζουμε) με κροκάλες και γαρμπίλι. Για προστασία της στεγανωτικής στρώσης από τραυματισμό, ιδανικά, τοποθετούμε -πριν από το γέμισμα του φρεατίου που έχουμε δημιουργήσει- λωρίδα προστατευτικής μεμβράνης (αυγουλιέρα). Φροντίζουμε ώστε η αποστραγγιστική λωρίδα να καταλήγει σε σημείο απορροής όμβριων υδάτων του κτιρίου.

Στάθμη Εδάφους

Hydrostop Plaster Elastic ή Hydrostop Silicone Plaster

DS-4160

Hydrostop Watertank

Toιχοποιία

EPS 80-100 / XPS ETICS EMB

EPS 150 / XPS ETICS EMB

Aποστραγγιστική λωρίδα με κροκάλες

(Eικόνα 1)

Βύσμα στήριξης

Ultracoll Thermo

0,5 m

0,3 m

0,3 - 0,4m

45°

Τhermoseal

19

Περιμετρική θερμομόνωση σε επίπεδο ορόφου κτιρίου

Κατά την εκκίνηση της εφαρμογής της θερμομόνωσης -πάντοτε από κάτω προς τα επάνω- τοποθετούμε παράλληλα με το επίπεδο του εδάφους, μεταλλικό οδηγό εκκίνησης σε απόσταση 0,5-1cm από το δάπεδο ή το έδαφος. Ο αρμός που δημιουργείται μεταξύ εδάφους και οδηγού γεμίζεται με πολυουρεθανικό σφραγιστικό, DUROFLEX-PU της DUROSTICK, αφού πρώτα τοποθετηθεί κατά μήκος του, κορδόνι πολυαιθυλαινίου DS-265 της DUROSTICK. Αν ο αρμός είναι μεγάλου βάθους τότε πριν την εφαρμογή του πολυουρεθανικού σφραγιστικού ο αρμός γεμίζεται με αφρό πολυουρεθάνης ελεγχόμενης διόγκωσης ή και με συγκόλληση 'φιλέτου' του μονωτικού (πολυστερίνης) που χρησιμοποιείται για τη θερμομόνωση. Ο οδηγός εκκίνησης στερεώνεται στην τοιχοποιία με τη βοήθεια βυσμάτων ανά αποστάσεις των 40-50cm. Χρησιμοποιώντας νήμα στάθμης και με τη βοήθεια αποστατών του οδηγού εκκίνησης (πάχη αποστατών

3 έως 30mm), όπου αυτό είναι απαραίτητο, διασφαλίζουμε τη σωστή κατακορύφωση της επιφάνειας. Αν η επιφάνεια που πρόκειται να καλύψει η θερμομονωτική εφαρμογή είναι μεγάλου ύψους, τότε ανά διαστήματα (3-4m), ανάλογα με την περίπτωση, τοποθετούμε διαδοχικούς οριζόντιους οδηγούς στήριξης. Οι οδηγοί αυτοί θα πρέπει να έχουν μία ανοχή (απόσταση) της τάξης των 2-3mm από την τελευταία σειρά των πλακών πολυστερίνης κάτω από αυτούς, ικανή να παραλαμβάνει τις τάσεις που προκαλούνται από συστολοδιαστολές της επιφάνειας. Ο αρμός που δημιουργείται, πληρώνεται όπως και στην περίπτωση του οδηγού εκκίνησης που προαναφέραμε. Αρμός της τάξης των 2-3mm προβλέπεται μεταξύ της τελικής άνω σειράς των πλακών του θερμομονωτικού υλικού σε συνάντησή του με κάθετα σε αυτό δομικά στοιχεία του κτιρίου. Ο αρμός πληρώνεται όπως και οι προηγούμενοι.

ή σε επίπεδο εδάφους όταν δεν υφίσταται η δυνατότητα για δημιουργία φρεατίου στη βάση εκκίνησης της εφαρμογής. (Οδηγοί στήριξης της εφαρμογής θερμομόνωσης).

Oδηγός εκκίνησης - στήριξης Αρμός διαστολής Βύσμα στερέωσης

Ακμή επιφάνειας

Τηλ.: 210 55 16 500Για διευκρινίσεις & ενημέρωση καλέστε την Τεχνική Υποστήριξη της Durostick! E-mail: technical@durostick.gr

20

Τhermoseal

Χρωματισμός τελικής θερμομονωμένης επιφάνειας

Ο χρωματισμός της τελικής επιφάνειας των θερμομονωμένων επιφανειών του κτιρίου ή της κατοικίας σας είναι η ‘τελική πινελιά’ σε μία πολύ σημαντική εφαρμογή τόσο από λειτουργικής όσο και από αισθητικής πλευράς. Τόσο κατά το στάδιο της ολοκλήρωσης των εργασιών, όσο και για τα χρόνια που πρόκειται να ακολουθήσουν. Οι επιλογές χρωματισμών που σας παρέχει το σύστημα THERMOSEAL είναι ικανές να καλύψουν και τις πλέον δύσκολες απαιτήσεις. Ο λείος ελαστικός σοβάς HYDROSTOP PLASTER ELASTIC, είτε χρωματίζεται στη μάζα του με την προσθήκη χρωστικών σε μορφή πούδρας DUROCOLOR POWDER–P, σε 12 επιλεγμένες αποχρώσεις είτε βάφεται με ακρυλικά ή ελαστομερή χρώματα όπως το υψηλής ελαστικότητας χρώμα D-80 ή με το θερμοκεραμικό ελαστομερές 'ψυχρό' χρώμα THERMOELASTIC COLOUR.

O HYDROSTOP PLASTER ELASTIC, τύπου 'Γραφιάτο', χρωματίζεται όπως ο λείος, ωστόσο έχει τη δυνατότητα να χρωματιστεί και στη μάζα του κατά την παρασκευή του, με την προσθήκη χρωστικών σε μορφή πούδρας DUROCOLOR POWDER–P ή DUROCOLOR POWDER–C. Εναλλακτικά τοποθε

τείται σιλικονούχος έγχρωμος σοβάς HYDROSTOP SILICONE PLASTER, λείος (1 και 1,5mm), τύπου γραφιάτο (2,5mm). Ο χρωματισμός γίνεται στη βάση ειδικού χρωματολογίου 44 επιλεγμένων αποχρώσεων και το προϊόν παραδίδεται έτοιμο χρωματισμένο προς  χρήση. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ 1.  Η διαπνοή των συστημάτων εξωτερικής θερμομόνωσης αποτελεί απαραίτητο από κάθε άποψη ζητούμενο, καθώς διασφαλίζει με τον καλύτερο τρόπο την 'υγεία' και την πλήρη λειτουργικότητά τους και αποτρέπει τη συμπύκνωση υδρατμών που δημιουργούν συνθήκες οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά τις μηχανικές αντοχές της εφαρμογής και πιθανόν να δημιουργήσουν μούχλα στα υποστρώματά της στο εσωτερικό της θερμομονωμένης τοιχοποιίας. 2.   Καλό είναι να αποφεύγετε τη χρήση σκούρων αποχρώσεων για το χρωματισμό θερμομονωμένων επιφανειών, καθώς η συγκέντρωση μεγάλων φορτίων θερμότητας στα εξωτερικά στρώματα της θερμομόνωσης και στις πλάκες του θερμομονωτικού υλικού (πολυστερίνης), προκαλούν την πρόωρη γήρανση των υλικών.

21

Η εφαρμογή του Thermoseal διασφαλίζει: 1  Την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου, η οποία συμπίπτει με τη σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας (έως και 55%) που προκύπτει μετά τη διαδικασία θερμομόνωσης και αφορά στη θέρμανση ή το δροσισμό των εσωτερικών (στη θερμομονωμένη επιφάνεια) χώρων του κτιρίου. 2  Την αισθητική αναβάθμιση της πρόσοψης και γενικότερα των όψεων του κτιρίου, χωρίς να αλλοιώνεται ο αρχικός του χαρακτήρας και η αρχιτεκτονική του. 3 Την υψηλή ευκαμψία της τελικής επιφάνειας εφαρμογής, κατ’ επέκταση την ελαχιστοποίηση (πρακτικά το μηδενισμό) της πιθανότητας εμφάνισης ρωγμών προκαλούμενων από τη συστολή και διαστολή των επιφανειών ή μικροδονήσεις. 4  Την εξαιρετική στεγανοποίηση της επιφάνειας εφαρμογής που αποτρέπει κατά σχεδόν απόλυτο τρόπο την εισροή υγρασίας στα υποστρώματα της εφαρμογής, αυξάνοντας και κατ’ αυτό τον τρόπο την θερμομονωτική της ικανότητα. 5  Τη ‘θωράκιση’ νέων ή υφιστάμενων κατασκευών έναντι των φθορών που προκαλούνται σε αυτή από την άμεση επαφή της με το εξωτερικό περιβάλλον του κτιρίου.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΕΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ THERMOSEAL ΥΛΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Κονίαμα συγκόλλησης θερμομονωτικών πλακών στην τοιχοποιία προς θερμομόνωση ULTRACOLL THERMO 4-5Kg/m² Θερμομονωτικές πλάκες EPS 80 ή EPS 100 (πάχος ≥5cm) ή XPS ETICS EMB 2 τμχ./m² Κονίαμα συγκόλλησης θερμομονωτικών πλακών (εφαρμογή ως βασική στρώση επικάλυψης άνω επιφάνειας θερμομονωτικών πλακών) ULTRACOLL THERMO 3-4Kg/m² Υαλόπλεγμα οπλισμού θερμομόνωσης DS-4160 (υαλόπλεγμα 160gr/m² με άνοιγμα καρέ 4x4mm) Όσο το εμβαδόν της εφαρμογής +10%

Τελικό τσιμεντοειδές ή σιλικονούχο επίχρισμα λευκό ή έγχρωμο, λείο ή γραφιάτο

HYDROSTOP PLASTER ELASTIC ή HYDROSTOP SILICONE PLASTER + HYDROSTOP SILICONE PRIMER

Λείος1,5Kg/m²/mm στρώσης Γραφιάτος 2Kg/m²/mm στρώσης Λείος 2-2,5 Kg/m²/mm στρώσης Γραφιάτο 2,8-3,2 Kg/m²/mm στρώσης 1lt/8-10m²

Χρωστικές βαφής στη μάζα του τελικού επιχρίσματος (έγχρωμο) DUROCOLOR POWDER P ή C 1-3 συσκευασίες / 25Kg συσκευασίας Hydrostop Plaster Elastic  graffiato Αστάρι πρόσφυσης χρώματος AQUAFIX ή AΣΤΑΡΙ ΔΙΑΛΥΤΟΥ a) 8-10m²/lt   b) 13-15m²/lt Βαφή τελικού (λευκού) επιχρίσματος D-80 ή THERMOELASTIC 1Kg/6-8m²/στρώση ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΗΣ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗΣ (ΖΩΝΗΣ ΣΤΕΓΑΝΩΣΗΣ) ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Θερμομονωτικές πλάκες περιμετρικής θερμομόνωσης EPS 150 (πάχος ≥5cm) ή XPS ETICS EMB 2 τμχ./m² Τσιμεντοειδές στεγανωτικό περιμετρικής θερμομόνωσης HYDROSTOP WATERTANK 1,5Kg/m²/mm πάχους στρώσης ΠΑΡΕΛΚΟΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Βύσματα στερέωσης θερμομονωτικών πλακών 6-8 τμχ./m² Γωνιόκρανο PVC Σταθερό ΒΕΡΓΑ 2,5m Οδηγοί εκκίνησης - στήριξης ΒΕΡΓΑ 2m Γωνιόκρανο PVC με νεροσταλάκτη ΒΕΡΓΑ 2,5m

Το Thermoseal αποτελεί ιδανική λύση και για τη θερμομόνωση της οροφής της πυλωτής κτιρίου, επιφάνειας με μεγάλη απώλεια ενέργειας.

Πλεονεκτήµατα

22

Τhermoseal

1 Οι επιφάνειες του κτιρίου στις οποίες πρόκειται να τοποθετηθεί σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης θα πρέπει να ελέγχονται ως προς την επιπεδότητα και την κατακορύφωσή τους πριν την έναρξη των εργασιών. Θα πρέπει να γίνονται όλες οι απαραίτητες προεργασίες επιπέδωσής τους καθώς η επιπεδότητα του υποστρώματος επηρεάζει την αισθητική αρτιότητα της τελικής επιφάνειας της θερμομόνωσης. 2 Οι θερμομονωτικές πλάκες που χρησιμοποιούνται θα πρέπει να είναι πιστοποιημένες ως προς την καταλληλότητά τους από το σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης (ΣΕΘ / ETICS) που έχει επιλεγεί και εφαρμόζεται. 3 Οι πλάκες του μονωτικού υλικού που χρησιμοποιούνται θα πρέπει να τοποθετούνται σε άριστη συναρμογή μεταξύ τους, σταυρωτά με κατεύθυνση από κάτω προς τα επάνω.  Η ύπαρξη κενών προοιωνίζει θερμογέφυρες. 4 Η μηχανική στερέωση των θερμομονωτικών πλακών πρέπει να γίνεται με τα κατάλληλα κάθε φορά βύσματα, ανάλογα με το πάχος της θερμομονωτικής πλάκας, το είδος του υποστρώματος (σοβάς, τούβλο, μπετόν, τσιμεντοσανίδα κ.ά.) αλλά και τη θέση (σε ευπαθή ή λιγότερο ευπαθή σημεία της επιφάνειας) . Πλησίον των ακμών του κτιρίου οι επιφάνειες δέχονται περισσότερες καταπονήσεις και για το λόγο αυτό η μηχανική τους στερέωση θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει τη χρήση περισσότε

ρων βυσμάτων ανά m2 (από 8-12 βύσματα ανά m2, ανάλογα με την περίπτωση). Το βάθος της αγκύρωσης στην τοιχοποία της εξωτερικής θερμομόνωσης δεν πρέπει να είναι μικρότερο από 1,5-2cm. 5 Στο τμήμα της περιμετρικής θερμομόνωσης (ζώνη στεγάνωσης) θα πρέπει να χρησιμοποιούνται θερμομονωτικές πλάκες μεγαλύτερης συμπύκνωσης από ότι σε ανωτέρα τμήματα, καθώς η καταπόνηση, κυρίως από υγρασία, αλλά και άλλους παράγοντες, είναι σημαντικά μεγαλύτερη στην περιοχή αυτή από ότι σε άλλα σημεία της εφαρμογής. 6  Κατά την τοποθέτηση και τον εγκιβωτισμό του υαλοπλέγματος, θα πρέπει να φροντίζουμε ώστε όλα τα διαφορετικά μέρη του να αλληλεπικαλύπτονται σε πλάτος της τάξης των δέκα εκατοστών του μέτρου, τόσο στα οριζόντια όσο και στα κατακόρυφα τμήματα των ενώσεων. 7 Η επιφάνεια της εξωτερικής θερμομόνωσης είναι απαραίτητο να είναι υδρατμοπερατή. Τόσο κατά τη φάση της κατασκευής της (με την επιλογή των υλικών των επιμέρους στρώσεων με τρόπο που η σύνθεσή τους να δημιουργεί συνθήκη υδρατμοπερατότητας), όσο και αργότερα, όταν π.χ. θα παραστεί ανάγκη για επαναβαφή της θερμομονωμένης επιφάνειας (η επαναβαφή πρέπει να γίνει με χρώμα που να πληροί με τη σειρά του τη συνθήκη της υδρατμοπερατότητας).

Κατά την τοποθέτηση ενός συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης σε ένα κτίριο θα πρέπει, μεταξύ άλλων,  να ακολουθούμε κάποιες οδηγίες σωστής πρακτικής που θα διασφαλίσουν την ποιότητα κατασκευής και τη διάρκεια του συστήματος στο χρόνο και τις καταπονήσεις πάσης φύσης.

Η σημασία στη λεπτομέρεια της κατασκευής μίας εξωτερικής θερμομόνωσης αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τη συνολική ποιότητα κατασκευής και την ελαχιστοποίηση αστοχιών που μπορεί να προκληθούν π.χ. από την εισροή υγρασίας ή νερού στα υποστρώματά της που μπορεί να έχει ως συνέπεια τη μερική ή ολική καταστροφή της.

Παρατηρήσεις

23

Αποτελούν πιστοποιημένα κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, βιομηχανικά τυποποιημένα προϊόντα που στην πλειοψηφία τους υπερκαλύπτουν τις απαιτήσεις του αντίστοιχου προτύπου που τα αφορά.  Κατά τον τρόπο αυτό προσθέτουν επιπλέον σε ποιότητα κατασκευής, στο συνολικό αποτέλεσμα της συνδυαστικής εφαρμογής τους στο σύστημα THERMOSEAL, αυξάνοντας την αξιοπιστία του, πέρα και πάνω από τα επίπεδα που διασφαλίζει αυτή καθεαυτή η πιστοποίησή του.

Yλικά του συστήµατος Thermoseal

Neopor EPS 80 (EPS Graphite Gray) Θερμομονωτικό υλικό υψηλής θερμικής αντίστασης που παράγεται από διογκωμένη πολυστερίνη με προσθήκη γραφίτη

Θερμομονωτικό υλικό υψηλής θερμικής αντίστασης που παράγεται από διογκωμένη πολυστερίνη με προσθήκη γραφίτη

Neopor EPS 100 (EPS Graphite Gray)

EPS 150XPS ETICS EMB

Εξηλασμένη πολυστερίνη που χρησιμοποιείται για την εφαρμογή εξωτερικής μόνωσης του συστήματος Thermoseal (ETICS)

Πλάκες διογκωμένης πολυστερίνης EPS 80  2cm-10cm

Πλάκες διογκωμένης πολυστερίνης EPS 80  2cm-10cm

Πλάκες διογκωμένης πολυστερίνης EPS 150 2cm-10cm

EPS 80 EPS 100

Ινοπλισμένη κόλλα θερμομονωτικών πλακών για τοίχους & ταράτσες (Πιστοποιημένη κατά ETAG 004) UltraColl Thermo

Ινοπλισμένη κόλλα θερμομονωτικών πλακών για τοίχους & ταράτσες (Πληροί τις απαιτήσεις κατά ETAG 004)

Romix Thermo

Τηλ.: 210 55 16 500Για διευκρινίσεις & ενημέρωση καλέστε την Τεχνική Υποστήριξη της Durostick! E-mail: technical@durostick.gr

24

 Hydrostop  Silicone Primer

Yαλόπλεγμα DS-4160

Αστάρι πρόσφυσης σιλικονούχων σοβάδων

Υαλόπλεγμα οπλισμού θερμοπροσόψεων με άνοιγμα καρέ 4x4mm (Πιστοποιημένο κατά ETAG 004)

Μικρομοριακός σταθεροποιητής για τοίχους - ταράτσες & γυψοσανίδες

Στεγανωτικό κονίαμα για δημιουργία  ζώνης στεγάνωσης

Yδατοδιαλυτές χρωστικές σε μορφή πούδρας για τη δημιουργία έγχρωμων σοβάδων Aquafix Hydrostop Watertank Durocolor Powder-P

Ηydrostop Plaster Elastic* Αδιάβροχος ελαστικός τσιμεντοειδής σοβάς  24 αποχρώσεων - Γραφιάτο (Πιστοποιημένος κατά ETAG 004)

D-80 Hydrostop elastic Στεγανωτικό ελαστομερές χρώμα κατάλληλο για εξωτερικές κάθετες επιφάνειες

Ηydrostop Plaster Elastic*

Durocolor Powder-C

Αδιάβροχος ελαστικός τσιμεντοειδής σοβάς  12 αποχρώσεων-Λείος (Πιστοποιημένος κατά ETAG 004)

Yδατοδιαλυτές χρωστικές σε μορφή πούδρας για το χρωματισμό λευκών κονιαμάτων

Σιλικονούχος αδιάβροχος σοβάς τελικής στρώσης  44 αποχρώσεων (Πιστοποιημένος κατά ETAG 004)

Θερμοκεραμικό ενεργειακό  χρώμα χαμηλής θερμικής αγωγιμότητας

 Hydrostop  Silicone Plaster

Thermoelastic

Ηydrostop Plaster Primer Aστάρι προετοιμασίας έγχρωμων σοβάδων

Τhermoseal

 Hydrostop

σοβάδων

Φρέζα Μεταλλική

Ειδικό μεταλλικό εξάρτημα για τη διαμόρφωση πατούρας και ταυτόχρονα οπής στις θερμομονωτικές πλάκες

Φρέζα Πλαστική Ειδικό πλαστικό εξάρτημα για τη διαμόρφωση πατούρας στις θερμομονωτικές πλάκες

Kυψελωτό κορδόνι πολυαιθυλενίου διαμέτρου 10 ή 20mm για υποστήριξη σφράγισης αρμών

Αυτοκόλλητο, πλαστικό προφίλ παραθύρου, με μονωτική ταινία και πλέγμα υαλονήματος DS-265 Προφίλ σύνδεσης ανοιγμάτων

ThermoelasticD-80 Hydrostop

Προφίλ σύνδεσης

 Hydrostop

(*) Ο HYDROSTOP PLASTER ELASTIC είναι ο μοναδικός εύκαμπτος σοβάς τσιμεντοειδούς βάσης  με απεριόριστη αντοχή σε φθορές, ρηγματώσεις και αποσαθρώσεις

25

Durostick  MDZ Κιβώτιο τοποθέτησης φωτιστικού σώματος σε εξωτερική θερμομόνωση με ασφάλεια

Βύσματα στερέωσης Thermoseal Για τη μηχανική στερέωση των θερμομονωτικών πλακών, σε μπετόν και τοιχοποιίες (Πιστοποιημένα κατά ETAG 004)

Primer-PU

Αστάρι πολυουρεθανικού σφραγιστικού Duroflex-PU

Θερμοκόπτης  Πολυστερίνης

Duroflex-PU

Εύχρηστη μηχανή κοπής διογκωμένης (EPS) και εξηλασμένης(XPS) πολυστερίνης

Eλαστομερές πολυουρεθανικό σφραγιστικό δημιουργίας αρμών διαστολής

Kιβώτιο τοποθέτησης  πρίζας σε εξωτερική θερμομόνωση με ασφάλεια

Aφρός πολυουρεθάνης, μεγάλης συγκολλητικής & ηχομονωτικής ικανότητας για πλήρωση αρμών

Durostick KEZ

D-2

Yλικά του συστήµατος Thermoseal

Βύσματα στερέωσης

Σταθερό γωνιόκρανο δημιουργίας και εξομάλυνσης ακμών επιφάνειας

Σταθερό ισοσκελές γωνιόκρανο PVC με υαλόπλεγμα και διαμορφωμένο  νεροσταλάκτη Γωνιόκρανο PVC Γωνιόκρανο PVC με νεροσταλάκτηΟδηγός στήριξης Μεταλλικός οδηγός στήριξης πλακών πολυστερίνης στο υπόστρωμα

Αποστάτες οδηγού στήριξης Πλαστικά τεμάχια πλήρωσης κενών τοίχου και οδηγού στήριξης στα σημεία στερέωσής του

(Πιστοποιημένα κατά ETAG 004

Βύσματα στερέωσηςΘερμοκόπτης Θερμοκόπτης Durostick

νεροσταλάκτη

Durostick

στερέωσής του

Duroflex-PU

Το σύνολο των προιόντων και των παρελκομένων υλικών που συμμετέχουν στο σύστημα THERMOSEAL  είναι πιστοποιημένα και πληρούν τις απαιτήσεις του προτύπου ETAG 004

26

Χρωµατολόγια

26 26

Γνωρίστε και αξιοποιήστε τα χρωματολόγια της DUROSTICK για να χρωματίσετε τις τελικές επιφάνειες του συστήματος THERMOSEAL.

DUROCOLOR POWDER-C

HYDROSTOP SILICONE PLASTER

DUROCOLOR (ΣΥΡΙΓΓΕΣ)

Προς αποφυγή αποχρωματισμών συνιστάται η επιλογή ανοιχτόχρωμων αποχρώσεων

27

www.durostick.gr www.durostick.gr

Ολοκληρωµένα Συστήµατα Θερµοµόνωσης & Θερµοστεγάνωσης

Εξοικονόµησε ενέργεια για θέρµανση και δροσισµό των εσωτερικών χώρων έως και 55%

certified by DUROSTICK

ΕΛΑΦΡΟΒΑΡΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΕΡΜΟΣΤΕΓΑΝΩΣΗΣ ΤΑΡΑΤΣΩΝ

Πώς να µονώσεις το σπίτι σου!

28

Oλοκληρωµένο Σύστηµα Θερµοστεγάνωσης Ταρατσών      & Ενεργειακής      Αναβάθµισης κτιρίων Oλοκληρωµένο Σύστηµα Θερµοστεγάνωσης Ταρατσών      & Ενεργειακής      Αναβάθµισης κτιρίων Oλοκληρωµένο Σύστηµα Θερµοστεγάνωσης Ταρατσών      & Ενεργειακής      Αναβάθµισης κτιρίων

certified by DUROSTICK

ΕΛΑΦΡΟΒΑΡΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΕΡΜΟΣΤΕΓΑΝΩΣΗΣ ΤΑΡΑΤΣΩΝ

D-1 D-20

UltraColl Thermo Romix Thermo

XPS R&F

Yαλόπλεγμα DS-4160

DS-220 Hydrostop 2 συστατικών

 ή

Hydrostop Roof

 &

 ή

Υπόστρωμα

 ή

29

Θερμομονωτικό XPS ETICS EMB (ελάχιστο πάχος 5cm)

Yαλόπλεγμα DS-4160

Xαλαζιακό Αστάρι DS-255 UltraColl  Thermo

Romix Thermo Υπόστρωμα

certified by DUROSTICK

ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΕΡΜΟΣΤΕΓΑΝΩΣΗΣ ΤΑΡΑΤΣΩΝ

Tσιμεντοκονία D-6 ή Παραδοσιακή Τσιμεντοκονία

Hydrostop Roof

Primer-PU & Duroflex-PU

DS-265 Κορδόνι πολυαιθυλενίου

Oλοκληρωµένο Σύστηµα Θερµοστεγάνωσης Ταρατσών      & Ενεργειακής      Αναβάθµισης κτιρίων

 ή

Φύλλο  πολυαιθυλενίου ή

30

H Durostick έχει μελετήσει, σχεδιάσει και υλοποιήσει το ολοκληρωμένο σύστημα θερμοστεγάνωσης ταρατσών με το διακριτικό όνομα 'COOLROOF '. Η εφαρμογή του COOLROOF  έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση στην κατανάλωση ενέργειας που απαιτείται για τη θέρμανση και δροσισμό των υποκείμενων εσωτερικών χώρων του κτιρίου, στο δώμα του οποίου πραγματοποιείται η εφαρμογή. Παράλληλα, προστατεύει τα δομικά στοιχεία του κτιρίου από φθορές που προκαλούνται από την απ’ ευθείας έκθεσή τους στις καιρικές και περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.

Κατάλληλη προετοιμασία υποστρώματος (απαλλαγή από σαθρά σημεία, λάδια, σκόνες, εξέχοντα αντικείμενα. Πλύση, καθαρισμός και επιπέδωση στο μέτρο του δυνατού.

Εφαρμογή με διάστρωση σε όλη την επιφάνεια του ειδικού συγκολλητικού κονιάματος ULTRACOLL THERMO (σε πάχη της τάξης των 10mm).

1

2

Στάδια εφαρµογής

COOLROOFcertified by DUROSTICK

ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΕΡΜΟΣΤΕΓΑΝΩΣΗΣ ΤΑΡΑΤΣΩΝ

Το COOLROOF έχει μετρηθεί από την Ομάδα Μελετών Κτιριακού Περιβάλλοντος του Τομέα Φυσικών Εφαρμογών του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στις τέσσερις κλιματικές ζώνες της Ελλάδας. Η μελέτη έχει αποδείξει ότι το σύστημα COOLROOF συμβάλλει στη μείωση κατανάλωσης ενέργειας για θέρμανση ή δροσισμό των εσωτερικών υποκείμενων χώρων κατά ποσοστά της τάξης του 15% έως 25%.

31

Τοποθέτηση θερμομονωτικών πλακών εξηλασμένης πολυστερίνης.

Διάστρωση της επιφάνειας με το ινοπλισμένο τσιμεντοκονίαμα D-6 ενισχυμένο με υαλόπλεγμα DS1090  (σε πάχη 4-10cm) ή με εργοταξιακό τσιμεντοκονίαμα (γαρμπίλι:άμμος:τσιμέντο σε αναλογία (1:3:1), μετά από παρέλευση 24 ωρών ενισχυμένη με μεταλλικό πλέγμα.

Διάστρωση της άνω επιφάνειας των θερμομονωτικών πλακών με Χαλαζιακό Ακρυλικό Αστάρι DS-255 (σε δύο στρώσεις σταυρωτά).

Δημιουργία κοίλου λουκιού στη συμβολή οριζοντίων με κάθετες επιφάνειες με χρήση ειδικού τσιμεντοκονιάματος DUROFIX. Εναλλακτικά στη συμβολή oριζόντιας και κάθετης επιφάνειας μπορούμε να δημιουργήσουμε αρμό διαστολής τον οποίο θα σφραγίσουμε με φύλλο πολυαιθυλενίου και DUROFLEX-PU. H επιλογή αυτή ακολουθείται αν πρόκειται στη συνέχεια να επενδύσουμε την επιφάνεια.

3

4

6

5

Δομικό στοιχείο Ultracoll Thermo ή Romix Therno Εξηλασμένη πολυστερίνη XPS R&F

Χαλαζιακό αστάρι DS-255

Iνοπλισμένη τσιμεντοκονία D-6 (ή παραδοσιακή τσιμεντοκονία)

Iνοπλισμένο τσιμεντοκονίαμα Durofix

Yαλόπλεγμα DS-4160 (εγκιβωτισμός στο Ηydrostop Roof)

Tσιμεντοειδές στεγανωτικό Ηydrostop Roof

Tομή Θερμοστεγάνωσης  Ταρατσών COOLROOF με κοίλο λούκι

Τηλ.: 210 55 16 500Για διευκρινίσεις & ενημέρωση καλέστε την Τεχνική Υποστήριξη της Durostick! E-mail: technical@durostick.gr

32

Διαβροχή (3-4 φορές με νερό για τις επόμενες 24 ώρες) του συνόλου της επιφάνειας.

Επίστρωση στο σύνολο της επιφάνειας, του τσιμεντοειδούς στεγανωτικού HYDROSTOP ROOF.

Τοποθέτηση λωρίδων υαλοπλέγματος DS-4160 πλάτους 20cm περιμετρικά της επιφάνειας (κάλυψη του κοίλου λουκιού) και επίστρωση (εγκιβωτισμός) των λωρίδων του υαλοπλέγματος με το τσιμεντοειδές στεγανωτικό HYDROSTOP ROOF.

Τοποθέτηση & εγκιβωτισμός εντός του συνόλου της επιφάνειας της πρώτης στρώσης του HYDROSTOP ROOF, υαλοπλέγματος  DS-4160.

Εφαρμογή σταυρωτά στην πρώτη στρώση, μετά παρέλευση 2-3 ωρών χωρίς διαβροχή, της δεύτερης στρώσης του HYDROSTOP ROOF.

7

9

8

10

11

COOLROOFcertified by DUROSTICK

ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΕΡΜΟΣΤΕΓΑΝΩΣΗΣ ΤΑΡΑΤΣΩΝ

33

ΠΡΟΣΟΧΗ: Για κάθε 16-25m2 επιφάνειας, η δημιουργία αρμών διαστολής κρίνεται ως απολύτως απαραίτητη. Η δημιουργία αρμού διαστολής υλοποιείται με χρήση του ελαστομερούς πολυουρεθανικού σφραγιστικού DUROFLEX-PU σε συνδυασμό με το αστάρι του, PRIMER-PU και κορδόνι πολυαιθυλαινίου, το οποίο τοποθετείται καθ' όλο το μήκος στη βάση του αρμού.   Είναι απολύτως απαραίτητο, περιμετρικά της εφαρμογής (σε σημεία συνάντησής της με κάθετες επιφάνειες (τοίχο ή τοιχία), να προβλέψουμε αρμό πλάτους 8mm για την –απαραίτητη– δημιουργία (περιμετρικού) αρμού διαστολής* (σελ. 37).

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Η τοποθέτηση επένδυσης επί της στεγανωτικής στρώσης με πλακίδια ή φυσικές πλάκες (Καρύστου, Πηλίου ή άλλου είδους) γίνεται άφοβα και χωρίς καμία επιπλέον προεργασία πέραν του επιμελούς καθαρισμού της επιφάνειας από σκόνες και ξένα σώματα που πιθανόν έχουν επικαθήσει σε αυτή καθώς και ελέγχου της σωστής, χωρίς αστοχίες (ρηγματώσεις, αποκολλήσεις κλπ.) λειτουργίας της στεγάνωσης. Η δημιουργία αρμών διαστολής επί της επένδυσης κρίνεται απολύτως απαραίτητη.

Aρμός διαστολής σε τομή Θερμοστεγάνωσης Ταράτσας με το σύστημα COOL ROOF

Iνοπλισμένη Τσιμεντοκονία D-6 ή παραδοσιακή τσιμεντοκονία

Aρμός διαστολής

Hydrostop Roof

• Duroflex-PU • Primer-PU • DS-265    Kορδόνι  Πολυαιθυλενίου

Η DUROSTICK έχει στη διάθεσή σας, βήμα-βήμα κινηματογράφηση ολοκληρωμένης εφαρμογής του συστήματος COOLROOF. Η εφαρμογή διατίθεται σε μορφή DVD σε καταστήματα συνεργατών και επιπλέον, μπορείτε να τη βρείτε στο site της DUROSTICK στη διεύθυνση www.durostick.gr στην ενότητα VIDEOS και στο κανάλι youtube της DUROSTICK.

κρίνεται απολύτως απαραίτητη.

στο site της DUROSTICK στη διεύθυνση www.durostick.gr στην

certified by DUROSTICK

ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΕΡΜΟΣΤΕΓΑΝΩΣΗΣ ΤΑΡΑΤΣΩΝ

Τηλ.: 210 55 16 500Για διευκρινίσεις & ενημέρωση καλέστε την Τεχνική Υποστήριξη της Durostick! E-mail: technical@durostick.gr

Θερμομονωτική πλάκα XPS R&F

34

COOLROOF Lightcertified by DUROSTICK

ΕΛΑΦΡΟΒΑΡΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΕΡΜΟΣΤΕΓΑΝΩΣΗΣ ΤΑΡΑΤΣΩΝ H επιλογή της λύσης COOLROOF για την θερμοστεγάνωση  του δώματος (ταράτσας) ενός κτιρίου αποτελεί μία πολύ καλή και αποτελεσματική επιλογή. Ωστόσο αν συντρέχουν κάποιοι συγκεκριμένοι λόγοι στους οποίους θα αναφερθούμε παρακάτω, τότε μας δίνεται η δυνατότητα εφαρμογής μίας εναλλακτικής λύσης, εξίσου αποτελεσματικής αλλά περισσότερο οικονομικής, την οποία από εδώ και στο εξής θα αποκαλούμε COOLROOF Light.

• Δεν επιθυμούμε ή δεν μας επιτρέπεται να προσθέσουμε βάρος στη συνήθως παλαιά οικοδομή, το βάρος μίας πλήρους λύσης, όπως της ‘COOLROOF’. * • Επιθυμούμε να μειώσουμε κατά το δυνατόν τα κόστη εφαρμογής της λύσης θερμοστεγάνωσης που πρόκειται να επιλέξουμε. Αναζη

τούμε μία σωστή, αλλά οικονομική λύση. • Η επιφάνεια που πρόκειται να θερμοστεγανώσουμε είναι ικανοποιητικά ομαλή. • Η επιφάνεια που πρόκειται να θερμοστεγανώσουμε έχει ήδη  ικανοποιητικές ρύσεις (κλίσεις) προς τους αγωγούς απορροής (όμβριων) υδάτων. 

Οι λόγοι για τους οποίους είναι δυνατόν να επιλέξουµε τη λύση COOLROOF Light, είναι οι ακόλουθοι:

Αν συντρέχουν κάποιοι από τους παραπάνω λόγους, τότε αξίζει τον κόπο να μελετήσουμε και να αξιολογήσουμε τη λύση COOLROOF Light για το δικό μας κτίριο.

Μεταξύ των πλεονεκτηµάτων που παρουσιάζει η λύση  COOLROOF Light συµπεριλαµβάνονται και τα ακόλουθα: 1  Χαμηλότερη κατανάλωση υλικών (π.χ. σε σχέση με τη λύση COOLROOF) 2  Μεγαλύτερη ταχύτητα εφαρμογής (λιγότερα στάδια, μείωση χρόνου αναμονής για ωρίμανση των υλικών (τσιμεντοκονίας) 3 Λιγότερα εργατικά κόστη 4  Δυνατότητα εφαρμογής ακόμη και σε χειμερινούς μήνες (καθώς ο χρόνος εφαρμογής είναι δυνατόν να περιορισθεί σε 3-4 ημέρες (οπότε μπορούμε να έχουμε ασφαλείς προβλέψεις για τον καιρό) 5  Περιορισμός της εργοταξιακής αναστάτωσης (λιγότερα υλικά, ευκολότερη παρασκευή στο σημείο της εφαρμογής, χωρίς ανάγκη για μετακίνηση μηχανημάτων παρασκευής υλικών στο χώρο εφαρμογής ή σε παραπλήσιους σε αυτόν)  

*Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η πρόσθετη φόρτιση (πρόσθετο βάρος) της λύσης COOLROOF  κυμαίνεται από 70-100Kg/m2  υπολογισμένη σε δημιουργία κλίσεων της τάξης του 5-7%, σε ταράτσα 100-150m2. Η εφαρμογή  της λύσης  COOLROOF Light προσθέτει βάρος από 10-14Kg/m2 στην κατασκευή. 

35

Στάδια εφαρµογής 2Ασταρώνουμε την επιφάνεια που θα μονώσουμε με το μικρομοριακό σταθεροποιητή AQUAFIX της DUROSTICK χωρίς προσθήκη νερού. Προχωρούμε στη στεγάνωση της επιφάνειας με το επαλειφόμενο τσιμεντοειδές στεγανωτικό D-1 με προσθήκη σε αυτό του βελτιωτικού ακρυλικού γαλακτώματος D-20 της DUROSTICK. Αφήνουμε να στεγνώσει 2-3 ώρες και στη συνέχεια με οδοντωτή σπάτουλα, με ύψος δοντιού 1cm διαστρώνουμε την κόλλα θερμομονωτικών πλακών ULTRACOLL THERMO ή τη  ROMIX THERMO της DUROSTICK, τμηματικά στην επιφάνεια (τηρώντας τον ανοιχτό χρόνο εφαρμογής της κόλλας που αναγράφεται στη συσκευασία της), σε πάχος έως 0,5cm. Τοποθετούμε πάνω στη διαστρωμένη με κόλλα επιφάνεια τις πλάκες εξηλασμένης πολυστερίνης DUROSTICK XPS R&F πάχους από 5-7cm. Φροντίζουμε κατά την τοποθέτηση των πλακών να χτυπάμε ελαφρά με το χέρι τις πλάκες για να επιτύχουμε καλύτερη συγκόλληση και επιπέδωση. Φροντίζουμε επίσης να τοποθετούμε κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην δημιουργούνται κενά μεταξύ των πλακών, τα οποία μπορεί να λειτουργήσουν στην ολοκληρωμένη εφαρμογή ως θερμογέφυρες. 1Βεβαιωνόμαστε κατ’ αρχήν ότι η προς θερμοστεγάνωση επιφάνεια έχει τις απαιτούμενες ρύσεις. Αν η επιφάνεια φέρει κάποιου είδους επένδυση (π.χ. κεραμικά πλακίδια, πλάκες πεζοδρομίου κλπ.) καλούμαστε να λάβουμε μία απόφαση που αφορά είτε στην απομάκρυνση της παλαιάς επένδυσης, είτε στην παραμονή της. Επειδή κάθε περίπτωση μπορεί να διαφέρει από κάθε άλλη, αν δεν είμαστε σίγουροι τι πρέπει να κάνουμε με την παλαιά επένδυση καλό είναι να ζητάμε τη γνώμη της ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ της DUROSTICK. Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε. Στη συνέχεια, καθαρίζουμε την επιφάνεια από σαθρά σημεία, σκόνες, λάδια και κάθε είδους ρύπους που βρίσκονται σε αυτή. Αν διαπιστώσουμε την ύπαρξη ατελειών όπως ρηγματώσεις άνω των 2mm, ανωμαλίες στην επιπεδότητα κ.ά.,  προχωρούμε σε επισκευή με το κατάλληλο υλικό (π.χ. σε πλάκα σκυροδέματος με το ρητινούχο ινοπλισμένο τσιμεντοκονίαμα D-55 της DUROSTICK). Εάν υπάρχουν μικρορωγμές έως 2mm τις καλύπτουμε με το σφραγιστικό και συγκολλητικό πολλαπλών χρήσεων DSPOLYMER της DUROSTICK σε φύσιγγα. Εφαρμόζεται με πιστόλι προώθησης (φύσιγγας), με την παράλληλη χρήση μεταλλικής σπάτουλας. Δίνουμε λίγο χρόνο (μερικές ώρες ή και μία ημέρα) προκειμένου να στεγνώσει. 3Πάνω στις ήδη τοποθετημένες πλάκες του μονωτικού (εξηλασμένη πολυστερίνη DUROSTICK XPS R&F) με τη χρήση οδοντωτής σπάτουλας διαστρώνουμε τμηματικά σε πάχος τουλάχιστον 0,5cm μία εκ των ειδικών συγκολλητικών θερμομονωτικών πλακών ULTRACOLL THERMO ή  ROMIX THERMO. Τοποθετούμε και εγκιβωτίζουμε σε αυτήν το αλκαλίμαχο υαλόπλεγμα DS-4160 της DUROSTICK . Οι λωρίδες του υαλοπλέγματος θα πρέπει να καλύπτουν κατά πλάτος 10cm η μία την άλλη στα σημεία συνάντησής τους. Λειαίνουμε με την σπάτουλα από την ευθεία πλευρά της την κόλλα και την αφήνουμε να ‘τραβήξει’ για μία ημέρα περίπου (ανάλογα και με τις συνθήκες που επικρατούν: θερμοκρασίες περιβάλλοντος και υγρασία).

36

COOLROOF Lightcertified by DUROSTICK

ΕΛΑΦΡΟΒΑΡΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΕΡΜΟΣΤΕΓΑΝΩΣΗΣ ΤΑΡΑΤΣΩΝ Στάδια εφαρµογής 4Α) Αν ο χώρος που γίνεται η εφαρμογή (ταράτσα - δώμα) δεν πρόκειται να χρησιμοποιείται συχνά και αν δεν πρόκειται να συνεχίσουμε τοποθετώντας στην επιφάνεια κάποιας μορφής επένδυση (π.χ. κεραμικά πλακίδια, πέτρινες πλάκες ή κάτι άλλο), τότε για τη στεγάνωση της επιφάνειας προτείνεται ως λύση η επιλογή του ελαστομερούς στεγανωτικού  καουτσούκ DS-220 της DUROSTICK με 8 χρόνια εγγύηση. Η εφαρμογή του είναι απλή. Αραιώνουμε με νερό (30%)  και ασταρώνουμε την επιφάνεια. Στη συνέχεια,  εφαρμόζουμε, το υλικό ως έχει σε δύο σταυρωτές στρώσεις στο σύνολο της επιφάνειας, με ρολό ή πατρόγκα.

Β) Σε περίπτωση που η ταράτσα πρόκειται να γίνει χώρος επισκέψεων και δραστηριοτήτων, (π.χ. πρόκειται να δημιουργήσουμε κάποιο καθιστικό, να τοποθετήσουμε γλάστρες ή πιθάρια κ.ά.), τότε έχουμε στη διάθεσή μας δύο επιλογές λευκών τσιμεντοειδών στεγανωτικών με 15 χρόνια εγγύηση. Το HYDROSTOP ROOF και το HYDROSTOP 2 ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ της DUROSTICK.  Η τοποθέτηση τους γίνεται σε 3 στρώσεις –σταυρωτά– και χωρίς προηγούμενο αστάρωμα του υποστρώματος (απλή διαβροχή του είναι αρκετή) και συμπεριλαμβάνει τον εγκιβωτισμό σε αυτά - στην πρώτη στρώση, του αλκαλίμαχου υαλοπλέγματος DS-4160 της DUROSTICK. Οι στεγανώσεις με τσιμεντοειδή στεγανωτικά δημιουργούν άριστο υπόστρωμα σταθερό και με την απαιτούμενη πρόσφυση για την τοποθέτηση σε αυτό (αν το επιθυμούμε) πλακιδίων, φυσικών πλακών, ή άλλου τύπου επένδυση. Σηµεία διακοπής θερµοστεγάνωσης

Σε σημεία που η στεγάνωση διακόπτεται από αναμονές, βάσεις συσκευών, κεραιών, καμινάδες, ή κάτι άλλο, καλό είναι να καθαρίζουμε καλά, να σφραγίζουμε με DUROFLEX-PU της DUROSTICK και στη συνέχεια καλύπτουμε με το στεγανωτικό που έχουμε επιλέξει, επικαλύπτοντας την υπάρχουσα στεγάνωση κατά 10cm περίπου ώστε να διασφαλίσουμε το αρραγές της στεγανωτικής στρώσης.

Ειδικά για τις αναμονές που δεν επιθυμούμε να κοπούν, μία λύση που συνηθίζεται είναι να τις χτίσουμε με τούβλο περιμετρικά, να τις περιβάλουμε  με το μονωτικό υλικό (πολυστερίνη) και στη συνέχεια να ακολουθήσουμε γι αυτές τη διαδικασία που ακολουθούμε και στην υπόλοιπη εφαρμογή (θερμοστεγάνωση). Βεβαίως υπάρχει πάντα η λύση να απομακρύ

νουμε τη σκουριά από τις αναμονές με συρματόβουρτσα, να τις καθαρίσουμε στη συνέχεια με THINNER 101 της DUROSTICK, να εφαρμόσουμε σε αυτές αναστολέα διάβρωσης RUST FREE POWDER  ή ΦΥΣΙΚΟ ΜΙΝΙΟ και ακολούθως να τις περάσουμε με το στεγανωτικό που έχουμε επιλέξει, αφήνοντάς τις ορατές και μετά το πέρας της θερμοστεγάνωσης.  

37

(*)ΑΡΜΟΣ ∆ΙΑΣΤΟΛΗΣ (ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΟΣ)-COOLROOF

Όπως αναφέραμε παραπάνω, κατά την τοποθέτηση των πλακών της εξηλασμένης πολυστερίνης προβλέψαμε ώστε περιμετρικά της εφαρμογής να αφήσουμε αρμό πλάτους 8mm για τη δημιουργία αρμού διαστολής. Κατά την εφαρμογή της στεγανωτικής στρώσης οι παρειές και η βάση του συγκεκριμένου

αρμού έχουν δεχθεί ιδανικά επικάλυψη με το στεγανωτικό. H δημιουργία του αρμού διαστολής γίνεται με τοποθέτηση εντός του αρμού που έχουμε δημιουργήσει φύλλου πολυαιθυλενίου. Στη συνέχεια το καλύπτουμε με το στεγανωτικό που έχουμε επιλέξει.

Δομικό στοιχείο D-1

Εξηλασμένη πολυστερίνη (XPS) R&F

Ultracoll Thermo

Ultracoll Thermo

Yαλόπλεγμα DS-4160

Yαλόπλεγμα DS-4160 Hydrostop Roof

Φύλλο πολυαιθυλενίου

Duroflex PU ΑΡΜΟΣ ΔΙΑΣΤΟΛΗΣ

Πλεονεκτήµατα Η εφαρμογή του συστήματος COOLROOF ή του COOLROOF Light  διασφαλίζει: 1  Την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου, η οποία συμπίπτει με τη σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας που προκύπτει μετά την διαδικασία θερμομόνωσης και αφορά στη θέρμανση ή το δροσισμό των υποκείμενων στην θερμοστεγανωμένη επιφάνεια, εσωτερικών χώρων του κτιρίου. 2 Την αισθητική αναβάθμιση της επιφάνειας, η οποία έχει πλέον τη δυνατότητα να αποκτήσει νέες λειτουργικές χρήσεις (νέοι χώροι) στη διάθεση του ιδιοκτήτη του κτιρίου ή της κατοικίας. 3 Την υψηλή ελαστικότητα της τελικής επιφάνειας εφαρμογής, κατ’ επέκταση την ελαχιστοποίηση (πρακτικά το μηδενισμό) της πιθανότητας εμφάνισης ρωγμών προκαλούμενων από τη συστολή και διαστολή των επιφανειών, ή ταλαντώσεων του κτιρίου στο οποίο έχει γίνει η εφαρμογή. 4 Την εξαιρετική στεγανοποίηση της επιφάνειας εφαρμογής που αποτρέπει κατά απόλυτο τρόπο την εισροή υγρασίας στα υποστρώματα της εφαρμογής. 5 Τη ‘θωράκιση’ της κατασκευής έναντι των φθορών που προκαλούνται σε αυτή από την άμεση επαφή της με το εξωτερικό περιβάλλον του κτιρίου.

38

ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΕΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ COOLROOF ΥΛΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ Κονίαμα συγκόλλησης θερμομονωτικών πλακών στην ταράτσα προς θερμομόνωση ULTRACOLL THERMO ή  ROMIX THERMO 3-5kg/m² Θερμομονωτικές πλάκες EPS 150/XPS R&F Διάσταση πλάκας XPS, R&F=125x60cm Διάσταση πλάκας EPS = 100x50cm Χαλαζιακό αστάρι πρόσφυσης DS-255 300-350gr/m² Τσιμεντοκονία δημιουργίας ρύσεων D-6 ή  Παραδοσιακή Τσιμεντοκονία 14kg/m²/cm πάχους στρώσης(για τη D-6)  Υαλόπλεγμα οπλισμού τσιμεντοκονίας DS-1090 (90gr/m²- άνοιγμα καρέ 10x10mm) Όσο το εμβαδόν της εφαρμογής +10%

Τσιμεντοειδή στεγανωτικά ή ελαστομερή στεγανωτικά

(HYDROSTOP ROOF ή HYDROSTOP 2 ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ) ή DS-220

1kg/m²/mm πάχους στρώσης για τα τσιμεντοειδή και 1-1,5Kg/m²/  2 στρώσεις για το ελαστομερές

Υαλόπλεγμα οπλισμού τσιμεντοειδούς στεγανωτικού

DS-4160 (160gr/m²- άνοιγμα καρέ 4x4mm) Όσο το εμβαδόν της εφαρμογής +10%

Πολυουρεθανικό σφραγιστικό πλήρωσης αρμών διαστολής DUROFLEX-PU

π.χ. αρμός πλάτους 8mm με βάθος σφράγισης 6mm= 6,4 τρέχοντα μέτρα/φύσιγγα προϊόντος Αστάρι πολυουρεθανικού σφραγιστικού PRIMER-PU 15-20ml/τρέχον μέτρο Kυψελωτό κορδόνι πολυαιθυλενίου DS-265 (ø10mm & ø20mm) Τρέχον μέτρο αρμού διαστολής Φύλλο πολυαιθυλενίου

certified by DUROSTICK

ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΕΡΜΟΣΤΕΓΑΝΩΣΗΣ ΤΑΡΑΤΣΩΝ

Πίνακες καταναλώσεων

ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΕΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ COOLROOF Light ΥΛΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ Στεγανωτικό υποστρώματος θερμοστεγάνωσης D-1 1,3Kg/m²/mm πάχους στρώσης Βελτιωτικό γαλάκτωμα στεγανωτικού υποστρώματος θερμοστεγάνωσης D-20 1:1 αραίωση του νερού ανάμειξης του στεγανωτικού Κονίαμα συγκόλλησης θερμομονωτικών πλακών στην ταράτσα προς θερμομόνωση. Διαστρώνεται επίσης στην άνω πλευρά των μονωτικών πλακών. ULTRACOLL THERMO ή ROMIX THERMO 4-6Kg/m² Θερμομονωτικές πλάκες EPS 150/XPS R&F Διάσταση πλάκας XPS, R&F=125x60cm Διάσταση πλάκας EPS = 100x50cm Υαλόπλεγμα οπλισμού τσιμεντοειδών DS-4160  (160gr/m² με άνοιγμα καρέ 4x4 mm) Όσο και το εμβαδόν της εφαρμογής + 10%

Τσιμεντοειδή στεγανωτικά ή  ελαστομερή στεγανωτικά

(HYDROSTOP ROOF ή   HYDROSTOP 2 ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ)  ή DS-220

1kg/m²/mm πάχους στρώσης για τα τσιμεντοειδή και 1-1,5Kg/m²/  2 στρώσεις για το ελαστομερές 

Πολυουρεθανικό σφραγιστικό πλήρωσης αρμών διαστολής DUROFLEX-PU 

π.χ. αρμός πλάτους 8 mm με βάθος σφράγισης 6mm= 6,4 τρέχοντα μέτρα/φύσιγγα προϊόντος Αστάρι πολυουρεθανικού σφραγιστικού PRIMER-PU 15-20ml/τρέχον μέτρο Κυψελωτό κορδόνι πολυαιθυλενίου DS-265 (ø10mm & ø20mm) Τρέχον μέτρο αρμού διαστολής

ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΕΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ COOLROOF

certified by DUROSTICK

ΕΛΑΦΡΟΒΑΡΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΕΡΜΟΣΤΕΓΑΝΩΣΗΣ ΤΑΡΑΤΣΩΝ

39

1 Επιλέγουμε με προσοχή το θερμομονωτικό υλικό ώστε να έχει τα κατάλληλα τεχνικά χαρακτηριστικά και θερμομονωτική ικανότητα που θα μας αποδώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα θερμομόνωσης της επιφάνειάς μας. (EPS/XPS R&F). 2 Φροντίζουμε για την επιμελή στεγάνωση της επιφάνειας (και τον περιοδικό έλεγχο της καλής κατάστασης της στεγάνωσης), ώστε να διασφαλίσουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα έχουμε εισχώρηση νερού στα υποστρώματα της θερμομόνωσης. Το στεγανωτικό υλικό θα πρέπει να έχει την κατάλληλη διαπνοή (υδρατμοπερατότητα) ώστε να μην παρατηρούνται υγροποιήσεις και μούχλα στα υποστρώματα και ιδιαίτερα στην κάτω επιφάνεια  της πλάκας που φέρει τη θερμοστεγάνωση. 3 Κατά τη διάρκεια της εφαρμογής και πριν την τελική στεγανωτική της στρώση πρέπει να φροντίσουμε ώστε για κανένα λόγο να μην περάσει νερό στα υποστρώματά της. Η διείσδυση νερού θα έχει ως αποτέλεσμα αυτό να παγιδευτεί στα υποστρώματα, να 'αδυνατίσει' τα συγκολλητικά κονιάματα, να δημιουργήσει μούχλα και να βλάψει την εφαρμογή, μειώνοντας τις αντοχές της.

4 Φροντίζουμε για την δημιουργία κατά μήκος, των εγκάρσιων αρμών διαστολής ανά 16-25m2 επιφάνειας σε ταράτσες άνω των 50-60m2 . 5 Σε περίπτωση που δεν πρόκειται να τοποθετήσουμε επένδυση (πλακίδια, πλάκες) στην επιφάνεια, προχωρούμε στη δημιουργία κοίλου λουκιού στη συμβολή οριζοντίων και καθέτων επιφανειών με στόχο την απομάκρυνση των νερών από τα σημεία αυτά. 6 Αν πρόκειται να τοποθετήσουμε επένδυση μετά τη θερμοστεγάνωση, τότε τοποθετούμε περιμετρικά ξεκινώντας από το ύψος της βάσης της πλάκας, φύλλο πολυαιθυλαινίου 1 ή 2cm πάχους (σφουγγαράκι) το οποίο μονώνει την επιφάνεια στην περίμετρό της, αλλά λειτουργεί και ως αρμός διαστολής, παίρνοντας τις τάσεις που αναπτύσσονται στην περιοχή όταν η επιφάνεια υπόκειται σε συστολή και διαστολή.  7 Φροντίζουμε για τη δημιουργία κατάλληλων ρύσεων στην επιφάνεια ώστε τα νερά της βροχής να οδηγούνται με ευκολία προς τις υδρορροές και τα λούκια του κτιρίου και να μην λιμνάζουν στην επιφάνεια, με κίνδυνο, σε περίπτωση αστοχίας, να διεισδύσουν σε αυτή.

Κατά τη θερμοστεγάνωση του δώματος ενός κτιρίου σκόπιμο είναι να γνωρίζουμε και να τηρούμε μία σειρά από σωστές πρακτικές που συμβάλλουν στην επιτυχημένη ολοκλήρωση του έργου και στη χωρίς ή με ελάχιστα προβλήματα ζωή του. Μεταξύ αυτών που πρέπει να έχουμε υπόψη, είναι και τα ακόλουθα:

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Κατά την εφαρμογή του COOLROOF, αν βάση μελέτης μηχανικού η κατασκευή δεν πρέπει να δεχθεί επιπλέον βάρος, αντικαθιστούμε τη στρώση τσιμεντοκονίας (εργοταξιακής ή τυποποιημένης (D6)), με ελαφροβαρές γέμισμα. Σε αυτή την περίπτωση η σταθεροποίηση του γεμίσματος επιτυγχάνεται με εμποτισμό της επιφάνειάς του με γαλάκτωμα Duromax σε αραίωση 1:5 με νερό ή με ΑQUAFIX χωρίς αραίωση. Στην συνέχεια και πριν στεγνώσει η επιφάνεια, αν αυτό κριθεί σκόπιμο, γίνεται διάστρωση στο σύνολό της με την τσιμεντοκονία D-6, σε πάχος 2cm. Κατ' αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η δημιουργία σκληρού υποστρώματος ικανού να δεχθεί με ασφάλεια τη στεγανωτική στρώση με HYDROSTOP ROOF.  Αν η επιφάνεια 'εχει ήδη τις κατάλληλες ρύσεις, τότε ίσως θα πρέπει να  επιλέξουμε τη λύση COOLROOF Light έναντι της λύσης COOLROOF.

Παρατηρήσεις

Τηλ.: 210 55 16 500Για διευκρινίσεις & ενημέρωση καλέστε την Τεχνική Υποστήριξη της Durostick! E-mail: technical@durostick.gr

40

Yλικά των συστηµάτων COOLROOF και COOLROOF Light

Αποτελούν πιστοποιημένα κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, βιομηχανικά τυποποιημένα προϊόντα που στην πλειοψηφία τους υπερκαλύπτουν τις απαιτήσεις του αντίστοιχου προτύπου που τα αφορά.  Κατά τον τρόπο αυτό προσθέτουν επιπλέον σε ποιότητα κατασκευής, στο συνολικό αποτέλεσμα της συνδυαστικής εφαρμογής τους στο σύστημα COOLROOF και COOLROOF Light, αυξάνοντας την αξιοπιστία τους.   

Ηydrostop Roof

D-1

UltraColl Thermo

Durofix

Ινοπλισμένη κόλλα θερμομονωτικών πλακών για τοίχους & ταράτσες (Πιστοποιημένη κατά ETAG 004)

Eπισκευαστικό ινοπλισμένο πολυμερικό τσιμεντοκονίαμα έως 6cm πάχους εφαρμογής ανά στρώση

Ινοπλισμένη κόλλα θερμομονωτικών πλακών για τοίχους & ταράτσες (Πληροί τις απαιτήσεις κατά ETAG 004)

Χαλαζιακό ακρυλικό αστάρι πρόσφυσης σοβάδων, χωρίς διαλύτες

Iνοπλισμένη τσιμεντοκονία για πάχη 2-5cm ανά στρώση

Πρόσμικτο ακρυλικό  γαλάκτωμα κονιαμάτων

Λευκό τσιμεντοειδές στεγανωτικό ταρατσών

Eπαλειφόμενο κονίαμα στεγανοποίησης τοιχίων, δαπέδων, υπογείων  και στεγών

Romix Thermo

DS-255

D-6

D-20

41

certified by DUROSTICK

ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΕΡΜΟΣΤΕΓΑΝΩΣΗΣ ΤΑΡΑΤΣΩΝ

XPS (R&F)

Hydrostop 2 συστατικών

Yαλόπλεγμα DS-4160

DS-265

Υαλόπλεγμα οπλισμού  θερμοπροσόψεων με  άνοιγμα καρέ 4x4 mm

Kυψελωτό κορδόνι πολυαιθυλενίου για υποστήριξη σφράγισης αρμών

Aστάρι πολυουρεθανικού σφραγιστικού

Ελαστομερές στεγανωτικό ταρατσών με 8 χρόνια εγγύηση

Yαλόπλεγμα οπλισμού ενίσχυσης τσιμεντοκονίας με άνοιγμα καρέ 10x10mm και βάρος 90gr/m2

Eλαστομερές πολυουρεθανικό σφραγιστικό υψηλής πρόσφυσης

Τσιμεντοειδές εύκαμπτο σφραγιστικό συγκολλητικό 2 συστατικών

Πάχους 1 ή 2cm

Θερμομονωτικές πλάκες εξηλασμένης πολυστερίνης Διάσταση πλακών 125cmx60cm και πάχη 2-10cm

Τσιμεντοειδές σταγανωτικό ταρατσών

Primer-PU

DS-220

DS-1090

Duroflex-PU

DUROFLEX POWDER

Φύλλο  πολυαιθυλενίου

Hydrostop

certified by DUROSTICK

ΕΛΑΦΡΟΒΑΡΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΕΡΜΟΣΤΕΓΑΝΩΣΗΣ ΤΑΡΑΤΣΩΝ

42

'Ψυχρά' υλικά & χρώµατα Τι είναι; Ποια τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζουν σε σχέση με τις συνήθεις βαφές; Ψυχρά υλικά χαρακτηρίζονται τα υλικά που παρουσιάζουν αυξημένες τιμές ανακλαστικότητας ( προσπίπτουσα προς ανακλώμενη ακτινοβολία > 80%) στην ηλιακή ακτινοβολία και υψηλές τιμές συντελεστή εκπομπής στο υπέρυθρο. Συμβάλλουν στη μείωση των επιφανειακών θερμοκρασιών των επιφανειών στις οποίες είναι τοποθετημένα και κατ’ επέκταση των θερμοκρασιών των εσωτερικών χώρων των κτιρίων.  Έτσι μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας που απαιτείται για το δροσισμό των εσωτερικών χώρων των κτιρίων και, εμμέσως, στην αντιμετώπιση του φαινομένου της θερμικής νησίδας των πόλεων. Φαινόμενο Θερμικής Νησίδας Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Προστασία του Περιβάλλοντος οι προαστιακές και αστικές περιοχές των πόλεων είναι σταθερά 2°C έως 10°C θερμότερες από κοντινές αγροτικές περιοχές, λόγω ενός φαινομένου που ονομάζεται ‘Φαινόμενο Θερμικής Νησίδας’. Η διαφορά θερμοκρασίας είναι το αποτέλεσμα της μη ύπαρξης φυσικής βλάστησης και χώρων πρασίνου που παρέχουν σκιά και εκπέμπουν υδρατμούς και την αντικατάστασή τους με κτίρια και πεζοδρόμια που είναι στεγνά και απορροφούν μεγάλες ποσότητες ηλιακής θερμότητας. Αυτές οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν τις κοινότητες των ανθρώπων που ζουν εκεί αυξάνοντας τη ζήτηση ενέργειας για δροσισμό, το κόστος κλιματισμού, τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ακόμα και ασθένειες που σχετίζονται με τις υψηλές θερμοκρασίες και κατ’ επέκταση, τους δείκτες θνησιμότητας του πληθυσμού. Όταν η ηλιακή ακτινοβολία προσπίπτει σε κάποιο υλικό, τότε μέρος της ακτινοβολίας αυτής απορροφάται από το υλικό και η υπόλοιπη ανακλάται. Ο λόγος της ανακλώμενης προς την προσπίπτουσα στο υλικό ακτινοβολίας ονομάζεται ανακλαστικότητα του υλικού και όσο πιο πολύ η τιμή της πλησιάζει τη μονάδα τόσο περισσότερο ανακλαστικό (ψυχρό) είναι το υλικό. Η ανακλαστικότητα των υλικών στην ηλιακή ακτινοβολία 30 °C 31 °C 32 °C 33 °C κέντρο αστικές κατοικίες προαστιακές κατοικίες εμπορικό κέντρο αγροτικές περιοχές αγροτικές γεωργικές εκτάσεις πάρκα Σχηματική απεικόνιση 'Φαινομένου Θερμικής Νησίδας των Πόλεων'

'Ψυχρά' υλικά & χρώµατα της DUROSTICK Η DUROSTICK έχει να παρουσιάσει σειρά πιστοποιημένων ψυχρών υλικών και χρωμάτων τα οποία μπορούν να εφαρμόζονται είτε μόνα τους, είτε ως μέρη των συστημάτων θερμομόνωσης & θερμοστεγάνωσης της εταιρείας. 

Εύκαμπτο, επαλειφόμενο, λευκό κονίαμα πιστοποιημένο από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, (Τμήμα Φυσικής, Τομέας Φυσικής Εφαρμογών) ως ψυχρό υλικό χαμηλής θερμικής αγωγιμότητας, με υψηλή ανακλαστικότητα (Ολική Ανακλαστικότητα: 0,82),που αναμειγνύεται μόνο με νερό, προσφέροντας μακροχρόνια στεγανοποίηση. Αποτελείται από τσιμέντο υψηλών προδιαγραφών, επιλεγμένα χαλαζιακά αδρανή, ακρυλικές υδαταπωθητικές και ελαστομερείς ρητίνες. Είναι διαπερατό στους υδρατμούς χωρίς να είναι υδατοπερατό, εξασφαλίζοντας σταθερό συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας (λ) της μόνωσης της ταράτσας.

Επαλειφόμενο ελαστομερές ακρυλικό καουτσούκ για ταράτσες με αυξημένες απαιτήσεις στεγανότητας. Δημιουργεί μια λευκή προστατευτική μεμβράνη με άριστη πρόσφυση στο υπόστρωμα. Λόγω του υψηλού μέτρου ελαστικότητάς του, μπορεί να απορροφήσει ακόμη και πολύ έντονες συστολοδιαστολές χωρίς πρόσθετο οπλισμό. Προστατεύει τις επιφάνειες από την υγρασία, που προσβάλλει τον οπλισμό του σκυροδέματος.

Θερμομονωτικό ελαστομερές ακρυλικό ψυχρό χρώμα (χαμηλής θερμικής αγωγιμότητας), υψηλής ανακλαστικότητας πιστοποιημένο από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Φυσικής, Τομέας Φυσικής Εφαρμογών ως Ενεργειακό Θερμοκεραμικό χρώμα για εξωτερικές τοιχοποιίες. Έχει όλες τις ιδιότητες ενός κορυφαίου ακρυλικού χρώματος.  Προσφέρει υψηλή υδρατμοπερατότητα. Το εύρος θερμοκρασιών στο οποίο διατηρεί την ελαστικότητά του κυμαίνεται από τους  -20 οC έως τους 80 οC ενώ παράλληλα παρουσιάζει εκπληκτική αντοχή στις απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας. 

Ακρυλικό χρώμα υδατικής διασποράς, κατάλληλο για εσωτερική, αλλά κυρίως για εξωτερική χρήση. Διακρίνεται για την εξαιρετική του αντοχή στους ατμοσφαιρικούς ρύπους, αποτρέπει την προσβολή από υγρασία, βροχή και χιόνι σε παλιές και νέες επιφάνειες μαρμαροσοβά και μπετόν. Αποτρέπει την ενανθράκωση του σκυροδέματος από διαλυμένα CO2 & SO2. Εξασφαλίζει υψηλή πρόσφυση, καλυπτικότητα και λευκότητα που διαρκεί, ενώ δεν σαπωνοποιείται. Επιτρέπει τη διαπνοή στην επιφάνεια όπου εφαρμόζεται, δίνοντας τη δυνατότητα στους υδρατμούς να διαφεύγουν.

Ακρυλικό χρώμα κορυφαίας ποιότητας, ανθεκτικό στην υγρασία, τον παγετό, τον ήλιο, τα καυσαέρια και τα αλκάλια. Επιτρέπει τη διαπνοή της επιφάνειας, δίνοντας τη δυνατότητα στους υδρατμούς να διαφεύγουν. Δημιουργεί φράγμα ενανθράκωσης στο εμφανές σκυρόδεμα και δεν σαπωνοποιείται. Προσφέρει μοναδική καλυπτικότητα, λευκότητα, δουλεύεται εύκολα και δεν γαλακτωματοποιείται.

DS-220 Eλαστομερές στεγανωτικό ταρατσών με 8 χρόνια εγγύηση

THERMOELASTIC Θερμοκεραμικό Ενεργειακό 'ψυχρό' χρώμα

ΑΚΡΥΛΙΚΟ 100% Χρώμα υψηλών απαιτήσεων

10 ΧΡΟΝΙΑ ΕΓΓΥΗΣΗ 100% Ακρυλικό χρώμα

ΗYDROSTOP ROOF Τσιμεντοειδές στεγανωτικό ταρατσών

σελ. 55 σελ. 52 σελ. 54 σελ. 53 σελ. 51

43

44

Ανεστραµµένη Μόνωση

Μία εναλλακτική επιλογή για τη θερμομόνωση -θερμοστεγάνωση της ταράτσας- δώματος

Εφαρμογή: Αφού προετοιμάσουμε κατάλληλα το  υπόστρωμα της επιφάνειας -αυτό αφορά και στη διασφάλιση των κατάλληλων ρύσεων προς τα σημεία απορροής της επιφάνειας- προχωρούμε σε στεγάνωση με χρήση επαλειφόμενου τσιμεντοειδούς (εύκαμπτου) στεγανωτικού υψηλών προδιαγραφών.  Η στεγάνωση της επιφάνειας είναι πολύ σημαντικό να γίνει σωστά και με τη χρήση του κατάλληλου στεγανωτικού, καθώς σε περίπτωση αστοχίας, είναι δύσκολος ο εντοπισμός του σημείου/ων που αυτή έχει συμβεί και η αποκατάσταση της βλάβης είναι αρκετά επίπονη, αφού πιθανόν να απαιτήσει απομάκρυνση μέρους ή και όλων των στρώσεων πάνω από τη στεγανωτική στρώση. Φροντίζουμε απαραίτητα ώστε η στεγανωτική στρώση να απορ

ρέει με ευκολία και ακρίβεια  (σωστές ρύσεις) προς τις υδρορροές. (Προαιρετικά, στη συνέχεια, τοποθετούμε γεωύφασμα ικανοποιητικού πάχους κάτω από τις θερμομονωτικές πλάκες για βελτίωση της ροής των υδάτων). Κατόπιν αποθέτουμε ελεύθερα χωρίς συγκόλληση

Μιλώντας για ανεστραμμένη μόνωση εννοούμε τον τύπο της μόνωσης στον οποίο η θερμομονωτική στρώση τοποθετείται πάνω από τη στρώση στεγάνωσης. Στη συμβατικού τύπου μόνωση συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο: η θερμομονωτική στρώση τοποθετείται κάτω από τη στρώση στεγάνωσης.

Πλάκα δώματος

Tσιμεντοειδές στεγανωτικό Ηydrostop 2 συστατικών ή Hydrostop Watertank

Πλάκες XPS R&F

Γεωύφασμα

Xαλίκι ή πλάκες πεζοδρομίου

Eπαλειφόμενο κονίαμα δύο συστατικών, υψηλών απαιτήσεων Ηydrostop Watertank

Τσιμεντοειδές στεγανωτικό ταρατσών Ηydrostop 2 Συστατικών Η DUROSTICK διαθέτει μεγάλη γκάμα στεγανωτικών με προκρινόμενο το καινοτόμο στεγανωτικό HYDROSTOP WATERTANK αλλά και το HYDROSTOP 2 ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ Ηydrostop 2 Συστατικών

45

επί της στεγανωτικής στρώσης το θερμομονωτικό υλικό που έχουμε επιλέξει. H επιλογή γίνεται βάση των απαιτήσεων του ισχύοντος ΚΕΝΑΚ (Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων). Καθώς το υλικό αυτό δεν πρέπει να απορροφά καθόλου νερό, η επιλογή στην οποία συνήθως οδηγούμαστε είναι αυτή της εξηλασμένης πολυστερίνης (XPS R&F της DUROSTICK). Οι πλάκες του θερμομονωτικού υλικού θα πρέπει να τοποθετούνται σταυρωτά.

Τοποθετούμε πάνω στην στεγανωτική στρώση γεωύφασμα για να διευκολύνουμε την απορροή του νερού της βροχής προς τις υδρορροές και στη συνέχεια καλύπτουμε την επιφάνεια με χαλίκι ή πλάκες πεζοδρομίου που δεν θα επιτρέψουν στις θερμομονωτικές πλάκες να ‘επιπλεύσουν’ σε νερό που θα φθάσει κάτω από αυτές, ή να παρασυρθούν από δυνατό αέρα. Οι πλάκες πεζοδρομίου αποτίθενται ελεύθερα και δεν αρμολογούνται. 

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ Μεταξύ των πλεονεκτημάτων της ανεστραμμένης μόνωσης αναφέρουμε τα ακόλουθα:

é Όντας υπόστρωμα της τελικής επιφάνειας, η στεγανωτική στρώση παραμένει προστατευμένη από την άμεση επαφή της με το εξωτερικό περιβάλλον. é Δεν δέχεται άμεσα κανενός είδους καταπόνηση από τριβή, κυκλοφορία, απόθεση ή πτώση αντικειμένων κ.ά. é Δεν δέχεται την επιρροή από ατμοσφαιρικούς και περιβαλλοντικούς ρύπους. é Δεν δέχεται την άμεση επίδραση της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας. é Προστατεύεται από ακραίες θερμοκρασιακές μεταβολές συμπεριλαμβανομένων των θερμικών σοκ (απότομες μεταβολές θερμοκρασίας). Όλοι οι παραπάνω παράγοντες επιδρούν άμεσα στην εκτιθέμενη επιφάνεια και προκαλούν την πρόωρη φθορά και γήρανσή της.   é Η στεγανωτική στρώση της ανεστραμμένης μόνωσης λειτουργεί ως αποτελεσματικό φράγμα υδρατμών. é Σε περίπτωση που π.χ. ένας νέος όροφος δημιουργηθεί πάνω από την ταράτσα, η ανεστραμμένη μόνωση είναι δυνατόν να αφαιρεθεί και να επαναχρησιμοποιηθεί στην ταράτσα του νέου ορόφου. é Δημιουργεί πλήρως προσβάσιμη τελική επιφάνεια, άρτια αισθητικά. é Βελτιώνει την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου εξοικονομώντας ενέργεια για θέρμανση έως και 15% και για δροσισμό έως και 9%.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ Υπάρχουν βέβαια και κάποια μειονεκτήματα που αφορούν την ανεστραμμένη μόνωση:

ê Σε περίπτωση αστοχίας του στεγανωτικού υλικού είναι δύσκολος ο έλεγχος του σημείου της βλάβης και αρκετά επίπονη η αποκατάστασή της αφού πιθανόν να απαιτήσει απομάκρυνση μέρους ή και όλων των στρώσεων πάνω από τη στεγανωτική στρώση.

ê Το θερμομονωτικό υλικό θα πρέπει να παρουσιάζει ικανοποιητική αντοχή σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, στον παγετό και δεν πρέπει να είναι καθόλου απορροφητικό σε νερό ή άλλο υγρό.  Εξ' αυτού, η επιλογή θερμομονωτικού υλικού περιορίζεται συνήθως στην εξηλασμένη πολυστερίνη ή σε πολύ υψηλών προδιαγραφών -ΕPS 150 και άνω- διογκωμένη πολυστερίνη.

ê Το επιπλέον βάρος που είναι απαιτητό για τη συγκράτηση της θερμομονωτικής στρώσης (χαλίκι ή πλάκες πεζοδρομίου) ή και το επιπλέον ύψος της όλης εφαρμογής, υπάρχει πιθανότητα να μην είναι αποδεκτά ή εφαρμόσιμα σε κάποιες περιπτώσεις.

ê Η απορροή θα πρέπει να γίνεται ά ψ ο γ α τόσο σε επίπεδο στεγανωτικής στρώσης όσο και σε επίπεδο (της άνω επιφάνειας) των θερμομονωτικών πλακών (XPS).

ê Η διείσδυση νερού δια μέσω των θερμομονωτικών πλακών μέχρι τη στεγανωτική στρώση, κατά τους χειμερινούς μήνες, μειώνει την απόδοση της θερμομόνωσης.  Τηλ.: 210 55 16 500Για διευκρινίσεις & ενημέρωση καλέστε την Τεχνική Υποστήριξη της Durostick! E-mail: technical@durostick.gr

46 46

Για κάθε χρήση υπάρχει λύση!

Ναι, ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ και αυτή γίνεται δυνατή αν κατ’ αρχήν κάποιος είναι σε θέση να διατυπώσει το πρόβληµα που την απαιτεί, µε ακρίβεια και σαφήνεια! Για να γίνει αυτό, κάποιος έχει ανάγκη να διαθέτει την κατάλληλη γνώση, την κατάλληλη υποστήριξη και βεβαίως τα κατάλληλα εργαλεία.  O οδηγός ‘ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ & ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙΣ’ έρχεται να προστεθεί σε µια µακρά σειρά επιτυχηµένων προωθητικών που η DUROSTICK

δηµιούργησε, δηµιουργεί και θα συνεχίσει να δηµιουργεί πάντοτε µε στόχο και σκοπό να αυξάνει την αποδοχή και την εµπιστοσύνη στο όνοµα και τα προϊόντα της.

Ο οδηγός ‘ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ & ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙΣ’ καταγράφει την άποψη και τη φιλοσοφία της DUROSTICK σε θέµατα συντήρησης, επισκευών, ανακαινίσεων. ∆ηµιουργεί το απαραίτητο πλαίσιο σκέψης για να αναπτύξει τη θεµατολογία του και οργανώνει το περιεχόµενό του µε τρόπο απλό και κατανοητό, παρέχοντας

ü248 σελίδες üΣε έντυπη & ψηφιακή µορφή üΠλούσιο φωτογραφικό υλικό µε προβλήµατα της οικοδοµής üΟλοκληρωµένη ενότητα λύσεων üΑνακαινίσεις για κάθε χώρο του σπιτιού και της οικοδοµής

'Κατεβάστε' την ηλεκτρονική έκδοση δωρεάν

Ζητήστε να έρθει στο χώρο σας  σε έντυπη µορφή καλώντας στο 211 60 30 500

47

στο χρήστη του τα µέσα για να αντιληφθεί καλύτερα και να περιγράψει ασφαλέστερα το πρόβληµά του. Με λόγια, µε φωτογραφική απεικόνιση πραγµατικών προβληµάτων, µε τρισδιάστατη απεικόνιση πληθώρας οικοδοµικών επιφανειών και χώρων. Τοποθετεί και συνδέει έξυπνες λύσεις µε προϊόντα ή συνδυασµούς ενεργειών που κρίνονται απαραίτητες για να φθάσει κανείς στο επιθυµητό αποτέλεσµα.

Ο οδηγός ‘ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ & ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙΣ’ είναι στη δι

άθεσή σας τόσο σε έντυπη όσο και σε ψηφιακή µορφή για να τον ‘κατεβάσετε’, να τον αποθηκεύσετε, να τον τυπώσετε, να τον στείλετε σε φίλους και γνωστούς. Κάντε τη σωστή κίνηση! Κάντε τον Ο∆ΗΓΟ ΕΠΙΣΚΕΥΩΝ & ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΩΝ της DUROSTICK το δικό σας χρήσιµο εργαλείο!

Μιλήστε µαζί µας άµεσα. Ζητήστε να έρθει στο δικό σας χώρο.

ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ & ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙΣ

Ο νέος οδηγός µε τον τίτλο “ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ & ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙΣ” της DUROSTICK φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα αναπόσπαστο εργαλείο γνώσης και σηµείο αναφοράς για όσους θέλουν να έχουν ουσιαστικό λόγο και ρόλο στην επισκευή, τη συντήρηση, την ανακαίνιση και τη διακόσµηση.

Ένας εξαιρετικός σύµβουλος λειτουργικών, αξιόπιστων  και οικονοµικών λύσεων µε προϊόντα DUROSTICK!

48

49

50 50

Eργαστηριακές Μετρήσεις Συστηµάτων

H Ομάδα Μελετών Κτιριακού Περιβάλλοντος του Τομέα Φυσικής Εφαρμογών του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών έχει πραγματοποιήσει προσομειωτική μελέτη που αφορά στην ενεργειακή συμπεριφορά τυπικού ελληνικού κτιρίου κατοικίας. Ο στόχος της μελέτης αφορά στην αξιολόγηση της εξοικονόμησης ενέργειας σε σχέση με χρήση συγκεκριμένων υλικών που χρησιμοποιούνται στα συστήματα θερμομόνωσης τοιχοποιίας και δώματος (ταράτσας), Thermoseal και COOLROOF της DUROSTICK αντίστοιχα.

Τα δομικά συστήματα τα οποία έχουν μελετηθεί ως προς τις θερμομονωτικές τους ιδιότητες περιγράφονται παρακάτω:

Σύστημα 1: Thermoseal & COOLROOF   (Ολοκληρωμένο Σύστημα Εξωτερικής Θερμομόνωσης Κτιρίου: Τοιχοποιία + Δώμα)

Σύστημα 2: COOLROOF (Ολοκληρωμένο Σύστημα Εξωτερικής Θερμομόνωσης Κτιρίου: Δώμα)

Η μελέτη έχει πραγματοποιηθεί στις τέσσερις κλιματικές ζώνες της Ελλάδας. Το κτίριο της μελέτης έχει φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα, τοιχοποιία από πήλινα τούβλα και αμφίπλευρο επίχρισμα. Φέρει δε διπλά θερμομονωτικά τζάμια.

Ετήσια φορτία θέρμανσης* και δροσισμού για διώροφη κατοικία

ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ

ΕΤΗΣΙΑ ΦΟΡΤΙΑ ΓΙΑ ΚΤΙΡΙΟ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ (Kwh/m2) ΧΩΡΙΣ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ Σύστημα 1 Σύστημα 2 Θέρμανση Δροσισμός Θέρμανση Δροσισμός Θέρμανση Δροσισμός Ζώνη Α - Ηράκλειο 76.5 30.5 33.3 22.4 72.6 27.1 Μεταβολή Φορτίων 56% 27% 5% 11% Ζώνη Δ - Καστοριά 382.9 3.1 231.7 0.9 369.3 2.5 Μεταβολή Φορτίων 39% 71% 4% 19% Ζώνη Β - Αθήνα 139.8 43.6 73.0 32.0 133.6 39.9 Μεταβολή Φορτίων 48% 27% 4% 8% Ζώνη Γ  - Θεσσαλονίκη 210.3 18.7 110.3 8.5 200.8 16.2 Μεταβολή Φορτίων 48% 55% 10% 13%

Στον επόμενο πίνακα παρουσιάζονται τα φορτία θέρμανσης και δροσισμού για τα δύο συστήματα της Durostick και για τις τέσσερις κλιματικές ζώνες της Ελλάδας συγκριτικά με τυπικό κτίριο κατοικίας χωρίς θερμομόνωση.

Ελληνικές Κλιματικές Ζώνες

Ζώνη Α Ζώνη Β Ζώνη Γ Ζώνη Δ

*Φορτίο θέρμανσης : Το ποσό θερμότητας που απαιτείται για να ζεστάνουμε ένα χώρο, υπολογίζεται κατόπιν μελέτης και μετριέται σε kwh/m2. Προσοχή : Το φορτίο θέρμανσης της μελέτης είναι μέγεθος σταθερό, σύμφωνα με τα δεδομένα που επέλεξε ο μελετητής στους υπολογισμούς του. Στην πράξη όμως, είναι  μεταβλητό μέγεθος και αλλάζει ανάλογα με τις διαφορές θερμοκρασίας του εξωτερικού με τον εσωτερικό χώρο.

Δεν υπάρχουν προϊόντα σε αυτή την κατηγορία.