Ελαφρομπετόν | Τι Είναι και Ποιες Οι Ιδιότητες Του


Τι είναι το ελαφρομπετόν;

Το ελαφρομπετόν ή αλλιώς αφρομπετόν  ανήκει στις μονώσεις ταρατσών και είναι ένα πολύ ελαφρύ υλικό το οποίο κατασκευάζεται από τσιμέντο, νερό και αφρό και έχει ποικίλες χρήσεις, κυρίως όμως αποσκοπούν στην θερμομόνωση. Έχει οριστεί ως το τσιμεντένιο υλικό το οποίο συγκρατείται από 20% αφρό και μεταφέρεται μηχανικά μέσα στο πλαστικό κονίαμα.

Η ξηρή πυκνότητα του ελαφρομπετόν μπορεί να κυμαίνεται από 300 έως και 1600 kg/m3, ενώ η αντοχή του στην θλίψη ξεκινάει από 0.2 N/mm2 και φτάνει τα 10 N/mm2.

Πως φτιάχνεται;

Η παραγωγή του ελαφρομπετόν περιλαμβάνει την αραίωση του επιφανειοδραστικού διαλύματος σε νερό, το οποίο διέρχεται μέσω μιας γεννήτριας αφρού που παράγει σταθερό αφρό.
Ο αφρός που παράγετε από την μείξη των παραπάνω αλλά και με την προσθήκη της τσιμεντένιας βάσης, ολοκληρώνει την σωστή πυκνότητα του ελαφρομπετού.

Τα επιφανειοδραστικά διαλύματα χρησιμοποιούνται επίσης για υλικά χαμηλής πυκνότητας, τα οποία ονομάζονται LSM (Low Strength Materials).

Πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι τα χαμηλής πυκνότητας υλικά διατίθενται ως ελαφρομπετόν από ορισμένους κατασκευαστές, επομένως θα πρέπει να προσέχετε αρκετά.

Ποια είναι η σύνθεση του;

Η σύνθεση του ελαφρομπετόν διαφέρει ανάλογη με την ζήτηση του κόσμου για μία συγκεκριμένη πυκνότητα. Γενικά, το αφρομπετόν το οποίο έχει μικρότερη πυκνότητα από 600kg/m3, θα αποτελείται από:

  • Τσιμέντο
  • Αφρό
  • Νερό
  • Σκόνη ασβεστόλιθου


Για να πετύχουν υψηλότερη πυκνότητα, οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν άμμο και το βασικό μείγμα είναι 100%-300% βαρύτερο από το απλό ελαφρομπετό.

 

Τι υλικά χρησιμοποιούνται για την σύνθεση του ελαφρομπετόν;

  • Τσιμέντο για το ελαφρομπετόν

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί απλό τσιμέντο, αλλά και ταχείας πήξης αν χρειάζεται. Το αφρώδες σκυρόδεμα μπορεί να περιέχει μία διάφορη ποσότητα τσιμέντου ή συνδυασμών, π.χ. 30% τσιμέντο και 10% ασβεστόλιθο.

 

  • Άμμος για το ελαφρομπετόν

Το μέγιστο μέγεθος της άμμου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μείγμα είναι 5mm, καθώς η χρήση μικρότερο των 2mm μεγέθους, προέρχεται από 60 έως 95% του υλικού Micron.

 

  • Αφρός

Οι υγροποιημένες πρωτεΐνες ή τα επιφανειοδραστικά διαλύματα είναι οι πιο κοινές μορφές αφρού κατά τις τις οποίες κατασκευάζονται το ελαφρομπετόν. Έτσι, οι παράγοντες συνθετικής βάσης του αφρού γίνονται πιο εύχρηστοι και αρκετά οικονομικότεροι.

Απαιτείται λιγότερη ενέργεια για την παραγωγή αυτών των αφρών, καθώς οι αφροί που βασίζεται σε πρωτεΐνες είναι πολύ πιο δαπανηροί αλλά έχουν υψηλότερη αντοχή και απόδοση. Ο αφρός μπορεί να είναι δύο τύπων:

  • Υγρός
  • Ξηρός

Οι υγροί αφροί έχουν πυκνότητα μικρότερη των 100 kg / m3 και δεν συνιστώνται για την κατασκευή ελαφρομπετού.

Ο ξηρός αφρός είναι ένα μείγμα αφρού σκυροδέματος με νερού, το οποίο γίνεται εξαιρετικά σταθερό και δυνατό. Ο παραγόμενος αφρός έχει μέγεθος φυσαλίδων μικρότερο του 1mm.

ελαφρομπετόν ελαφρομπετόν