ασφαλτόπανα

Ασφαλτόπανα: Τι είναι & Που Χρησιμοποιούνται;

Βλέπουμε παντού την λέξη ασφαλτόπανα, όμως τί είναι στην πραγματικότητα αυτό το θερμομονωτικό υλικό που θεωρείται κρίσιμο σε μία επιτυχημένη θερμομόνωση;

 

Τι είναι τα ασφαλτόπανα;

Τα ασφαλτόπανα ή αλλιώς ασφαλτικές μεμβράνες είναι κάποιες στεγανοποιητικές στρώσεις σε μορφή φύλλων, όπου βοηθούν στην στεγανοποίηση ταράτσας.

Οι ασφαλτικές αυτές μεμβράνες είναι συνήθως 3 έως 5 χιλιοστά και διατίθεται σε μορφή ρολού.

Η πλειονότητα της μάζας του ασφαλτόπανου απαρτίζεται από ένα μείγμα ασφάλτου μαζί με κάποιες πολυμεριστικές ουσίες και έτσι σχηματίζουν τον λεγόμενο “οπλισμό”.

 

ασφαλτόπανα

Γιατί να χρησιμοποιήσουμε ασφαλτόπανα στην Θερμομόνωση;

Μία κορυφαία θερμομόνωση και γενικά μία καλή μόνωση απαιτεί την χρήση των ασφαλτόπανων, καθώς στεγανοποιεί απόλυτα το χώρο.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως η θερμομόνωση με ασφαλτόπανα είναι μία πολύ οικονομική και αξιόπιστη λύση, όπου διαρκεί έως και 20 έτη και εξοικονομεί έως και 60% της ενέργειας που καταναλώνετε!

 

Πως επιλέγονται τα κατάλληλα ασφαλτόπανα;

Όπως κάθε δομικό/θερμομονωτικό υλικό, έτσι και το ασφαλτόπανο πρέπει να έχει κάποιες μηχανολογικές προδιαγραφές για να αποδώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Τα ασφαλτόπανα πρέπει να έχουν βάρος πάνω από 4,5 κιλά ανά τετραγωνικό μέτρο.

Γενικά να έχετε στο νου σας πως όσο πιο βαρύ είναι ένα ασφαλτόπανο, τόσο πιο αξιόπιστο θα είναι και πρόσφυση του στην ταράτσας σας θα είναι πολύ καλύτερη.

Οπότε, όσο πιο βαρύ, τόσο πιο καλό.

 

Παίζει ρόλο η ποιότητα της ασφαλτικής μάζας;

Εντάξει, το να έχουμε ένα ασφαλτόπανο που να ζυγίζει 1 τόνο αλλά να είναι φτιαγμένο από πλαστικό, δεν μας προσφέρει κάτι, οπότε ένα δεύτερο κρίσιμο στοιχείο ενός αξιόπιστου ασφαλτόπανου, είναι η ποιότητα της ασφαλτικής μάζας.

Η ασφαλτική μάζα είναι αυτή που προσφέρει σε ένα ασφαλτόπανο την αντοχή του στις καιρικές συνθήκες, στην φθορά του χρόνου, και στην κρούση και χωρίζονται στα:

  • Ελαστομερή Ασφαλτόπανα
  • Πλαστομερή Ασφαλτόπανα

 

ασφαλτόπανα

Άμα τα τοποθετήσου θα φθείρουν το κτίσμα;

Πολλοί άνθρωποι μπορεί να έχουν στο νου τους, πως η τοποθέτηση των ασφαλτόπανων μπορεί να προκαλέσει φθορά όπου τοποθετηθεί. Η αλήθεια είναι πως η φθορά που θα προκληθεί από την τοποθέτηση των ασφαλτόπανων, δεν συγκρίνεται με αυτή που προκαλεί η υγρασία και το νερό στο κτίσμα σας.

Η υγρασία και το νερό σε βάθος χρόνου, διαβρώνει το δομικό υλικό και σιγά σιγά δημιουργεί μικρό-ρωγμές με αποτέλεσμα να περνάει η υγρασία στον χώρο και στην χειρότερη των περιπτώσεων, νερό.

 

Πως συμβάλουν στην υγεία μας

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εμείς συναντούμε διαρκώς προβλήματα στους ανθρώπους που κατοικούν κοντά στην θάλασσα ή σε μέρη με πάρα πολύ υγρασία.

Όπως γνωρίζετε, η υγρασία μπορεί να προκαλέσει:

  • Δημιουργία μυκήτων στις ντουλάπες και στα πράγματα σας
  • Πολύ συχνές αρρώστιες
  • Χρόνιες πνευμονοπάθειες.

Το ξέρω, θα μου πείτε καλύτερα να πάρω έναν αφυγραντήρα.

Η αλήθεια είναι πως ο αφυγραντήρας βοηθάει, αλλά δεν αρκεί γιατί εδώ μιλάμε για τα καιρικά φαινόμενα.

Και 10 αφυγραντήρες να έχετε, αν περνάει η υγρασία ή το νερό μέσα στο σπίτι σας, δεν κάνει δουλειά!