θερμομόνωση featured image

Θερμοπρόσοψη: Κάποια πράγματα που σίγουρα θα θέλετε να μάθετε

Τι είναι η θερμοπρόσoψη;

Η θερμοπρόσοψη είναι ένα ταχέως αναπτυσσόμενο βρετανικό φαινόμενο και το κάθε κτίριο έχει διαφορετικές παραμέτρους οι οποίες πρέπει να ληφθούν υπόψη. Είναι κατάλληλη για νέα αλλά και για παλαιά σπίτια και βοηθάει σημαντικά στη βελτίωση της θερμικής άνεσης του σπιτιού, αφού προστατεύει το περιβάλλον μειώνοντας τις ενεργειακές απαιτήσεις θέρμανσης. Η διαδικασία περιλαμβάνει την προσθήκη ενός στρώματος του μονωτικού υλικού στο εξωτερικό του σπιτιού σας, με αποτέλεσμα να βελτιώνει τη θερμιδική αποδοτικότητα των τοίχων και επομένως μειώνει την απώλεια θερμότητας από την ιδιοκτησία. Επίσης, το στρώμα της μόνωσης βοηθά να προστατεύει την υποκείμενη τοιχοποιία και συχνά βελτιώνει την εμφάνιση του ακινήτου.

 

Που χρησιμεύει η θερμοπρόσοψη;

Όπως είναι γνωστό, η θερμότητα κινείται από θερμότερες σε ψυχρότερες περιοχές. Τις κρύες μέρες, η θερμότητα από το εσωτερικό του κτιρίου επιδιώκει να βγει έξω ενώ τις θερμότερες ημέρες συμβαίνει το αντίθετο. Η θερμοπρόσοψη αποτρέπει τη θερμότητα να μεταφερθεί μέσω των τοίχων και με αυτό τον τρόπο βελτιώνει σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας του κτηρίου. Όταν περιβάλλει τη δομή, το σημείο δρόσου θα εμφανιστεί στην εξωτερική επιφάνεια του τοίχου εξαλείφοντας έτσι τον κίνδυνο συμπύκνωσης που εμφανίζεται στις εσωτερικές επιφάνειες.

Πως εφαρμόζεται;

Η Θερμοπρόσοψη επιτυγχάνεται με την άμεση εφαρμογή των πινάκων μόνωσης στους εξωτερικούς του κτηρίου πριν ολοκληρωθεί η κατασκευή του και το καλύπτουν με ένα σύστημα απόδοσης για την προστασία του από καιρικά φαινόμενα. Εφαρμόζεται χρησιμοποιώντας τις μηχανικές στερεώσεις, ή τις σταγόνες κονιάματος ή έναν συνδυασμό και των δύο. Μόλις εφαρμοστεί, και τα φινιρίσματα είναι διαθέσιμα υπάρχουν μια σειρά από επιλογές για να δημιουργηθεί ένα αυθεντικό αποτέλεσμα από τούβλο ή συνθετικές ολισθήσεις τούβλου.

 

Τι μονωτικά υλικά μπορώ να χρησιμοποιήσω;

Κάθε σύστημα θερμοπρόσοψης αποτελείται από διαφορετικά υλικά όπως συγκολλητικών μόνωσης και καθιστούν ένα πλέγμα ενίσχυσης. Επιπλέον, κάθε ένα από αυτά τα διαφορετικά στοιχεία πρέπει να εγκατασταθούν σε μια συγκεκριμένη σειρά για να εξασφαλίσουν ένα αποτέλεσμα μακράς διαρκείας.

Μερικά από τα πιο συνηθισμένα εξωτερικά μονωτικά υλικά που χρησιμοποιούνται είναι τα εξής: διογκωμένη πολυστερίνη (EPS), μόνωση εξωθημένης πολυστερίνης (XPS), ορυκτό μαλλί, φαινολικός αφρός (PF) και ίνες ξύλου.

 • To EPS είναι ένα από τα καλύτερα υλικά μόνωσης σε ποιότητα και αποτελεί έναν άκαμπτο, σκληρό αφρό. Είναι συνήθως λευκό και φτιαγμένο από διογκωμένες χάντρες πολυστυρολίου. Σε αντίθεση με το παραδοσιακό, πυκνό υλικό η EPC αποτελείται από 98% αέρα. Είναι ελαφρύ, έτσι μειώνει την κατανάλωση καυσίμου, αλλά και εντελώς ανακυκλώσιμο. Δημιουργείται χρησιμοποιώντας μια χαμηλή διαδικασία παραγωγής ρύπανσης και ο ατμός και το νερό είναι τα βασικά συστατικά για την παραγωγή του.
 • Μια εναλλακτική επιλογή είναι το ορυκτό μαλλί ή αλλιώς όπως αποκαλείται πετροβάμβακας. Έχει υψηλή αντοχή σε μικροβιολογικές επιθέσεις χάρης στην ανθεκτικότητα του στην υγρασία, έχει μερικές από τις καλύτερες ιδιότητες ηχομόνωσης. Θεωρείται ότι είναι λίγο πιο δύσκολο να εφαρμοστεί, διότι είναι δύσκολο να κοπεί και μερικοί άνθρωποι αισθάνονται φαγούρα όταν έρχονται σε επαφή με το υλικό.
 • Ένα άλλο υλικό είναι η πολυστερίνη XPS, η οποία έχει μια φυσική αντίσταση στη βροχή, το χιόνι, τον παγετό, τους υδρατμούς και αποτελεί ένα εξαιρετικά σταθερό υλικό που διατηρεί την αρχική απόδοση θερμικής μόνωσης και την ακεραιότητά του αν εκτεθεί σε αντίξοες συνθήκες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έχει πολύ χαμηλές ηχομονωτικές ιδιότητες. Είναι ένα εύφλεκτο υλικό αλλά με την προσθήκη των κατάλληλων υλικών μπορεί να μειώσει την εξάπλωση της φωτιάς.
 • Οι ίνες ξύλου θεωρούνται ένα οικολογικό μονωτικό υλικό θερμότητας. Είναι πλήρως αναπνεύσιμο και πιο συχνά βρίσκεται στις δομές ξύλινων πλαισίων. Αποτελεί ένα πιο ακριβό υλικό από το ορυκτό μαλλί. Είναι πυρίμαχο με πολύ αργή εξάπλωση της φωτιάς και έχει άριστες ηχομονωτικές ιδιότητες.

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της θερμοπρόσοψης;

 • Εξοικονομείτε ενέργεια
 • Προστατεύονται οι τοίχοι από την υγρασία και τη μούχλα
 • Αναβαθμίζεται η ενεργειακή αξία του κτιρίου
 • Εξοικονομείτε χώρο σε σχέση με την εσωτερική θερμομόνωση
 • Καλλωπίζετε την εξωτερική όψη του σπιτιού

 

Ποια είναι τα μειονεκτήματα;

 • Δεν εφαρμόζεται σε όλα τα κτίρια
 • Χρειάζεται η τοποθέτηση σκαλωσιάς
 • Το κόστος είναι μεγαλύτερο από της εσωτερικής θερμομόνωσης

 

Το Κέντρο Μονώσεων είναι στη διάθεση σας για την κατάλληλη σχεδίαση θερμοπρόσοψης ανάλογα με τις ανάγκες σας, στις καλύτερες τιμές!

Με τα Ελληνικά σπίτια να βρίσκονται στον πάτο της λίστας για την ποιότητα των υποδομών των σπιτιών (ίσως λόγω του ότι οι παππούδες μας τα έφτιαχνα μόνοι τους), η ανάγκη για θερμοπρόσοψη έχει αυξηθεί, καθώς είναι ένας τρόπος με τον οποίο μπορείτε να κρατήσετε το σπίτι σας ζεστό, χωρίς να χρειάζεται να ξοδεύετε αμέτρητα χρήματα στους λογαριασμούς του ρεύματος.

Τα έξοδα της θέρμανσης έχουν αυξηθεί αρκετά, και στην Ελλάδα έχουμε μία συνεχή πρόκληση να κρατάμε το σπίτι μας ζεστό, χωρίς να ξοδεύουμε όλα τα λεφτά μας στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Εκτός αυτού η χώρα μας στα επόμενα 2-3 χρόνια θα εφαρμόσει σκληρούς νόμους στο θέμα του άνθρακα, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα υπάρξουν επιβαρύνσεις και στα σπίτι που θερμαίνονται με τζάκι ή ξυλόσομπα.

Γιατί να κάνετε θερμοπρόσοψη στο σπίτι σας;

Τα περισσότερα σπίτια αλλά και επαγγελματικοί χώροι έχουν φτιαχτεί πριν από 30-40 χρόνια. Αυτό σημαίνει πως τα δομικά υλικά που υπήρχαν εκείνη την εποχή ήταν χειρότερης ποιότητας και όχι τόσο ανεπτυγμένα όπως είναι σήμερα.

Αυτό, φέρει ως αποτέλεσμα μετά από την τόσο μεγάλη φθορά του χρόνου να ανοίγουν πόροι στο δομικό υλικό και στην συνέχεια ο τοίχος να απορροφάει όλη την θερμοκρασία του εξωτερικού κλίματος και να το μεταφέρει στο εσωτερικό.

Τις περισσότερες φορές, οι ιδιοκτήτες των κτισμάτων προσλαμβάνουν κέντρα μονώσεων για να εκτελέσουν ολοκληρωμένα και με επιτυχία ένα έργο, γιατί απλούστατα η θερμοπρόσοψη δεν βγαίνει σε DIY Kit, ακόμα. Αλλά και να έβγαινε, η διαδικασία της τοποθέτησης είναι αρκετά περίπλοκη και επικίνδυνή, ενώ τα θερμομονωτικά υλικά που χρησιμοποιούνται δεν συγχωρούν κάποιο λάθος σας.

Υπάρχουν πάρα πολλά είδη θερμομονωτικών υλικών, από το πολυστυρένιο, μέχρι τον πετροβάμβακα και την ρητίνη. Όλα έχουν να κάνουν με το τι δουλειά θέλετε να κάνετε.

Δείτε εδώ: Θερμομονωτικά Υλικά: Πώς να τα επιλέξεις σωστά

 

Η θερμοπρόσοψη μπορεί να χρειαστεί άδεια

Τις περισσότερες φορές, η θερμοπρόσοψη δεν χρειάζεται άδεια, καθώς το κτίσμα είναι δικό σας. Όμως σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να αντιμετωπίσετε πρόβλημα εάν το παλιό σπίτι (π.χ.) δεν είναι δικό σας.

Καλέστε μας στο 210 2401218 και ζητήστε σήμερα ΔΩΡΕΑΝ επίσκεψη στον χώρο σας!

Αυτό συμβαίνει γιατί η εγκατάσταση της θερμοπρόσοψης σημαίνει αλλαγή της εξωτερικής εμφάνισης του κτηρίου.

Παραδείγματος χάριν, εάν νοικιάζετε ένα διαμέρισμα που το εξωτερικού έχει ένα design με τούβλα και ο ιδιοκτήτης του το θέλει έτσι, αν πάτε και εγκαταστήσετε εξωτερική θερμομόνωση θα το αλλάξετε τελείως, καθώς θα καλυφθεί όλη η εξωτερική επιφάνεια.

 

Πως γίνεται η εγκατάσταση της εξωτερικής θερμομόνωσης;

Πρωταρχικά, εάν το σπίτι είναι παλιό και οι υποδομές του φθαρμένες, θα πρέπει να γίνει ένας έλεγχος για να δούμε το κατά πόσο μπορεί το κτίσμα σας να “σηκώσει” την θερμοπρόσοψη.

Εάν δεν μπορεί, θα πρέπει να επισκευαστούν οι επιφάνειές που θα γίνει η δουλειά και μετά να εφαρμοστεί.

Μία ακόμη ενέργεια που γίνεται προκειμένου να εγκατασταθεί η μόνωση, είναι να λειανθεί η επιφάνεια από τυχών εξογκώματα ή εάν υπάρχουν ρήσεις να σφραγιστούν.

Η διαδικασία είναι λιγάκι περίπλοκη, όμως τα βασικά βήματα είναι αυτά:

 1. Οι μονωτικές πλάκες στερεώνονται στον τοίχο με κόλλα.
 2. Τα πλαστικά καλυμμένα στηρίγματα οδηγούνται μέσω των μονωτικών πανελ και γύρω από την περίμετρο τους μέσα στον τοίχο για να τα συνοδεύσουν με ασφάλεια στον τοίχο.
 3. Στην συνέχεια εφαρμόζεται το κονίαμα πάνω στα θερμομονωτικά πάνελ.
 4. Έπειτα ένα μονωτικό πλέγμα τοποθετείται στο κονίαμα για να συγκρατήσει τα πάνελ στη θέση του.
 5. Λειαίνουμε και βάφουμε με αστάρι το κόνιαμα για καλύτερη απόδοση.
 6. Εφαρμόζεται η τελική επίστρωση του φινιρίσματος.

banner call to action